Glas Javnosti

Zasićene masti povećavaju rizik od raka bešike

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Naučnici sa Univerziteta u Mastrihtu u Holandiji objavili su novu studiju koja ističe povezanost konzumiranja određenih proizvoda bogatih zasićenim mastima i rizika od raka bešike kod muškaraca, preneli su holandski mediji.

Ova velika studija obuhvatila je podatke koji su prikupljeni tokom 11 različitih istraživanja, a korišćen je i metod upitnika, tako da su obuhvaćeni podaci ukupno 2.731 slučaja raka mokraćne bešike i više od pola miliona ljudi kao kontrolni uzorak, pišu Sremske vesti.

Analizom je utvrđena povezanost unosa zasićenih masti sa razvojem raka bešike.


Studija, koju je finansirao Svetski fond za istraživanje raka, navodi da se kod muškaraca povećava rizik od raka konzumacijom zasićenih masti.

Sa druge strane, rezultati su pokazali da konzumiranje biljnih masti bitno utiče na smanjenje rizika od raka bešike.


Muškarci, koji su jeli najviše loših masti, imali su 37 odsto povećan rizik od raka ovog organa.

Maligni tumor mokraćne bešike spada u najčešće tumore kod čoveka, i po zastupljenosti se nalazi na sedmom mestu kod muškaraca i 11. kod žena.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR