Glas Javnosti
posta

Загађеност ваздуха опаснија је од пушења, алкохола, маларије и сиде?

Zdravlje
Autor: b92.net/Foto:Pixabay

Загађеност ваздуха скраћује живот за око три године и изазива 8,8 милиона превремених смрти годишње, објавили су научници у уторак.
Уклањање токсичног коктела молекула и честица које ‘зачепе’ плућа, а која су резултат изгарања нафте, гаса и угља вратиле би просечно целу годину живота, наводи се у раду објављеном у магазину Цардиовасцулар Ресеарцх, а преноси Недељник.

“Загађење ваздуха већи је ризик по јавно здравље од пушења”, наводи руководилац истраживања Џош Лајлвелд с Института Макс Планк у Мајнцу.
Када се упоређује с осталим факторима, загађење ваздуха сваке године убија 19 пута више људи него маларија, девет пута већи број него ХИВ/сида и три пута више људи него алкохол, утврдила је студија.

Срчане болести и мождани удари одговорни су за скоро половину тих смрти, а плућне болести и друге незаразне болести попут дијабетеса и повишеног крвног притиска односе се на већи део остатка тих смрти.

Само је шест одсто преурањеног морталитета резултат рака плућа који је резултат загађеног ваздуха.

“Наши резултати показују да постоји пандемија загађења ваздуха”, каже Томас Манцел с Института Макс Планк.

“И загађење ваздуха и пушење могу да се спрече, али током последњих неколико деценија, далеко се мање пажње посвећивало загађењу ваздуха него пушењу, а посебно међу кардиолозима."

Најтеже погођена регија је Азија у којој је просечни животни век скраћен за 4,1 годину у Кини, 3,9 година у Индији и 3,8 година у Пакистану. У Африци је животни век краћи за 3,1 годину, а у неким деловима чак од 4,5 до 7,3 године.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR