Glas Javnosti

Zadržavanje gasova pravi vam još veće probleme

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Zadržavanje gasova uzrokuje niz drugih, ne tako prijatnih, procesa.

Prosečna osoba na dnevnom nivou ispusti oko 14 gasova, a to znači da vaš digestivni sistem dobro funkcioniše i da imate dosta dobrih bakterija. Gas u crevima stvara vazduh koji progutamo tokom dana, kao i bakterije koje razgrađuju hranu.

Doktori su jednom prilikom otkrili šta se dešava ako ste u blizini nekoga ko je "pustio goluba" i zbog čega bi u takvim situacijama trebalo da se sklonite. Ipak, da li ste se nekada zapitali šta se dešava kada se suzdržavate, odnosno, na silu trudite da zadržite gas?

Doktor Karan Raj, koji je član Svetske zdravstvene organizacije, odgovorio je na ovo pitanje, ističući da nikada ne bi trebalo to da radite.

"Znam da zvuči smešno, ali što više gasova, to bolje. Ako vam neko kaže da ne prdi, laže ili mu je potrebna hitna medicinska pomoć", rekao je doktor u snimku kog na TikTok-u prati 4.2 miliona ljudi.

On je istakao da je prosečna zapremina gasova dovoljna da napuni balon srednje veličine.

"Ako predugo zadržavate gas, on može ponovo da apsorbuje vašu cirkulaciju i da se oseti kada izdišete. To zapravo znači da se vaš zadah oseća prilično loše", rekao je.

Takođe, jedan stručnjak je ranije rekao da zadržavanje može da izazove nadimanje stomaka. Profesorka Kler Kolins, stručnjak za ishranu sa Univerziteta u Njukaslu, rekla je da predugo zadržavanje znači da će nagomilavanje crevnih gasova na kraju završiti nekontrolisanim prdenjem.

"Prvi gas u vašem danu je obično najveći. Oko 75 odsto gasova proizvode bakterije u debelom crevu. Probavnu hranu koja se ne razgrađuje žvaću bakterije koje proizvode mikroskopske gasove i oni se akumuliraju pre nego što postanu vaši obični gasovi. Oko 25 odsto prdenja je progutani vazduh koji ne podrignete", objasnila je Kolins.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR