Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆI PODACI BATUTA: Povećan procenat pušača u mlađim razredima

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svaki deseti učenik petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole puši, a u poređenju sa 2018. godinom, procenat pušača cigareta je povećan u mlađim razredima, a smanjen u prvim razredima srednjih škola, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Prema podacima „Istraživanja o ponašanju u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Republici Srbiji“, koje je sprovedeno 2022. godine, cigarete bar jednom tokom života pušilo je 15,1 odsto učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole sa razlikama prema uzrastu, dodaje je se u saopštenju.

Dečaci u petom i sedmom razredu osnovne škole češće probaju da puše u poređenju sa devojčicama, dok je učestalost pušenja bar jednom u toku života u prvim razredima srednjih škola veća među devojčicama.


Institut dodaje da, iako određeni broj učenika koji proba cigarete ne nastavlja da puši, veliki je i procenat učenika koji su pušili u prethodnih 30 dana i koji prema tom kriterijumu spadaju u kategoriju pušača.

Rezultati istraživanja pokazuju i da svaki peti učenik prvog razreda srednjih škola, njih 19,9 odsto, koristi elektronske cigarete, kao i da je upotreba ovih proizvoda popularna i među dečacima i devojčicama.

Snus i/ili nikotinske vrećice je u Srbiji probalo 4,9 odsto učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole, sa većom učestalošću među dečacima u svim razredima uključenim u istraživanje, a najveći procenat učenika koji su probali ovaj proizvod je među dečacima prvog razreda srednjih škola ili 11 odsto.

Svi navedeni proizvodi sadrže nikotin koji može dovesti do stvaranja zavisnosti i na čije dejstvo su posebno osetljivi mladi, dodaje se.

Najčešće korišćeni duvanski proizvodi u Srbiji su cigarete koje, prema podacima iz istraživanja zdravlja stanovništva iz 2019. godine, svakodnevno puši 26,5 odsto stanovništva starosti 15 godina i više, dok 15,8 odsto svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan.

Pored cigareta koje su najčešće konzumirani duvanski proizvod u Srbiji, i drugih duvanskih proizvoda kao što su cigare i duvan za lule, u prethodnim godinama na tržištu u svetu i u Srbiji se nalaze i drugi duvanski i nikotinski proizvodi koji doprinose povećanju upotrebe duvana i nikotina.


U 2019. godini učestalost svakodnevne ili povremene upotrebe duvanskih proizvoda, uključujući zagrevane duvanske proizvode, duvan za nargile i drugo, u populaciji stanovnika Srbije starosti 15 godina i više, iznosila je 31,9 odsto, sa razlikama u odnosu na starosne grupe.

Istraživanja sprovedena u Srbiji pokazuju porast popularnosti drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda.

Svake godine u svetu usled upotrebe duvana i duvanskih proizvoda prevremeno umre osam miliona stanovnika, od toga najmanje milion nepušača zbog izloženosti duvanskom dimu.

Većina smrtnih slučajeva povezanih sa duvanom dešava se u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, navodi Batut.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR