Glas Javnosti

ZABRINJAVA VAS OPADANJE KOSE? Nije smak sveta, rešenje je vrlo jednostavno

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

U novoj studiji objavljenoj u "The Journal of Cosmetic Dermatology, dva dermatologa iz Indije izjavila su da je vitamin D na više načina uključen u različite signalne puteve rasta i diferencijacije folikula dlake.

Ono što su oni zapazili je da vitamin D utiče na ciklus rasta kose, pa su krenuli u sprovođenje sopstvene istrage o vitaminu D kao „potencijalnoj terapiji protiv opadanja kose“.

Vitamina D i ožiljna alopecija

Analiza ovog specifičnog istraživačkog tima nije dala dokaze o čvrstoj povezanosti između nedostatka vitamina D i ćelavosti.  Međutim oni se pozivaju na jedno prethodno istraživanje koje je pokazalo povezanost između niskog nivoa vitamina D i ožiljaste alopecije – vrste ćelavosti koja pogađa tri odsto i muških i ženskih pacijenata, prema pisanju WebMD.

Ožiljna alopecija nastaje kada su folikuli dlake trajno oštećeni i zamenjeni razvojem ožiljnog tkiva.

Vitamin D i koža

Moguće objašnjenje uloge vitamina D u sprečavanju ove vrste opadanja kose je da vitamin D ima važnu ulogu u podmlađivanju kože, što se odnosi i na kožu glave, piše Eat This, Not That.

Uloga vitamina D u stvaranju folikula dlake 

Prema mišljenju dr Rakel Kohran Geders, vitamin D je jedan od vitamina rastvorljivih u mastima koje su neophodne za održavanje i stvaranje funkcije folikula dlake.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR