Kada definišete konzerviranu stavku kao „nezdravu“, postoji nekoliko faktora koji dolaze u obzir. Količina natrijuma, dodatog šećera, trans i zasićenih masti i kalorija pomažu u određivanju nutritivne vrednosti proizvoda.
Pored toga, aditivi, konzervansi, boje za hranu i boje i drugi sastojci mogu odrediti kako konzervirani proizvod utiče na vaše zdravlje.
Nutricionisti ističu da treba biti oprezan kada je u pitanju kupovina gotovog pasulja iz konzerve. Konzervirani pasulj je često pun zasićenih masti, šećera i nepotrebnih dodataka.
SupeMnoge supe u konzervi sadrže previše soli. Jedna studija Kanadskog instituta za zdravstvena istraživanja (CIHR) pokazuje da kondenzovane supe spremne za serviranje imaju neke od najviših nivoa natrijuma u kanadskoj pakovanoj prehrambenoj industriji.
Ista studija je takođe otkrila da je supa jedan od najvećih doprinosa natrijuma u kanadskoj ishrani – zajedno sa konzerviranim i kiselim povrćem.
TesteninaPrethodno kuvana testenina u sosu je jedna od najnezdravijih konzerviranih namirnica. Pun je šećera i soli — što je, nažalost, deo zašto ima tako dobar ukus.
Na primer, konzerva špageta sadrži 1070 mg natrijuma i 20 g šećera. To je 46 odsto preporučenog unosa soli i 20 odsto više od preporučenog unosa šećera.
Banka hrane Vaterlo preporučuje izbegavanje konzerviranog voća upakovanog u sirup zbog visokog sadržaja šećera. Konzervirano voće u laganom sirupu sadrži 21 odsto vašeg dnevnog preporučenog unosa šećera, a sve preko 15 odsto je mnogo, prenosi N01S.
5 sati