Kukuruzno ulje bogato je vitaminima grupe PP, B1, A, F, E i mnoštvom elemenata u tragovima. Američka uprava za hranu i lekove ističe da nezasićene masne kiselina iz kukuruznog ulja smanjuju rizik od srčanih bolesti.Kukuruz obiluje tiaminom koji je neophodan za sintezu acetilholina, neurotransmitera bitnog za funkciju pamćenja. Nedostatak ove supstance pospešuje pojavu alchajmerove bolesti i staračke senilnosti.
Preporučuje se da ulje koriste oni koji su na posebnom režimu ishrane, jer doprinosi poboljšanju sistema za varenje. Redovna upotreba ulja sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti, povećava raspoloženje, štiti telo od spoljašnjih negativnih uticaja, piše Agroinfo.rs
Ulje od kukuruza je dobro protiv nervnim oboljenja, normalizuje spavanje, ublažava migrene. Njegova upotreba je efikasna u borbi protiv muških i ženskih genitalnih bolesti.
Brojna istraživanja pokazuju da ishrana bogata polinezasićenim masnim kiselinama može značajno da snizi povišen krvni pritisak kod onih sa blagom hipertenzijom. Takođe, ulje kukuruza se često koristi u kozmetičkoj industriji zbog blagotvornog uticaja na kožu i kosu.
Upotreba ulja u kulinarstvu i poređenje sa drugim uljima
Ako se uklone masne kiseline i fosfolipidi iz sirovog kukuruznog ulja, rafinisano ulje kukuruza odlično je za upotrebu u kulinarstvu. Tokoferoli iz kukuruznog ulja su važni za kvalitet jer pomažu da se uspori kvarenje (sprečavaju da se brzo užegne). Ako poredimo suncokretovo i kukuruzno ulje, po svojstvima se ona praktično ne razlikuju. Međutim, glavna prednost koja izdvaja ulje kukuruznog semena od preostalih biljnih uljia je sadržaj velike količine E vitamina i tokoferola. Ove supstance imaju antioksidantsku osobinu koja sprečava rano starenje tela. Vitamin E pomaže zaštiti ljudskih ćelija od štetnih efekata životne sredine.
Nuspojave
Iako ovaj proizvod ima mnogo korisnih osobina, u nekim slučajevima može biti kontraindikovano. Zabranjeno je koristiti ulje od kukuruza za ljude koji imaju trombozu i povećavaju koagulaciju krvi. Takođe, ne bi trebalo da bude prisutno u ishrani kod osoba sa nedostatkom težine i lošim apetitom jer se najčešće koristi u dijetama.
U svakom slučaju, ukoliko rešite da ovu namirnicu uvrstite u svoju ishranu, najpre se posavetujte sa lekarom.
15 min
15 min