Glas Javnosti

Вучић: Сутра у ово време очекујемо можда и највећи број заражених до сада

Zdravlje
Autor: Glas javnosti / Beta

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се у данима и недељама пред нама очекује убразно повећање броја заражених корона вирусом у Србији а да се сутра у ово време очекује можда и највћеи број заражених до сада.

Он је најавио да ће вечерас у Србији стићи седам шведских респиратора а да чекамо још девет из Лајпцига које смо како је рекао, већ платили.

"У суботу чекамо још 100 респиратора као донацију наше кинеске браће, купили смо још 200 клиничких респиратора за које очекујем да до уторка буду на услузи нашем здравственом систему. Имаћемо 352 респиратора само за корону, наставићемо да се бавимо тиме, гураћемо да имамо слободних респиратора за корону више од 1.000", казао је Вучић у обраћању јавности.

Наводећи да је вирус потврђен код 103 особе у Србији, Вучић је рекао да је прелазак бројке од 100 заражених тренутак када се геометрисјклом прогресијом повећава број заражених.

"Од 103 потврђена случаја, 55 особа је у болници, од којих шест у тешком стању на респираторима", казао је Вучић.

Додао је да је циљ у овом тренутку да раст броја заражених траје што дуже а да буде нижи, за шта је како је оценио, важна дисциплина људи.


У понедељак и уторак имаћемо 10 милиона маски

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће "цела Србија" наредне недеље имати заштитне маске.

"Сви који данас немају маске имаће их следеће недеље. У понедељак увече и уторак ујутро имаћемо 10 милиона маски које ћемо прво делити институцијама па народу", казао је Вучић.

Он је позвао грађане да не стварају залихе основих животних намирница, оцењујући да Србија земља која у Европи која тренутно има најпуније рафове у продавницама.

Најавио је да ће 12. и 13. априла кренути исплати помоћи од 4.000 динара пензионерима у Србији а да ће Београд у наредним данима обезбедити посебне пакете за 173.000 пензионера са пензијама испод 30.000 динара.

Додао је да ће и војном здравству од 1. априла бити увећане плате за 10 одсто као и комплетном здравственом систему.


Потпуна обустава међуградског саобраћаја у петак у 12.00 сати

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да од петка осим транспортних камиона нико више неће моћи да уђе на територију Србије, као и да ће сутра у 12.00 сати бити потпуно обустављен и међуградски саобраћај.

Вучић је на конференцији за новинаре изјавио да се од увођења ванредног стања у нашу земљу је ушло 71.180 наших држављана који су се вратили углавном са подручја Немачке, Аустрије, Италије и Француске.

Он је рекао да су ти људи углавном дисциплиновани и да се придржавају мера самоизолације, али да има и оних који то не чине, што се зна на основу праћења мобилних уређаја.

"Имамо савремене техничке мере којима то пратимо. Пратимо телефонске бројеве италијанских оператера. Не прислушкујемо, пратимо их да ли се крећу људи са италијанским бројевима у ромингу, и крећу се", казао је Вучић и додао да ће против таквих лица бити предузете мере.

Он је најавио и да ће у појединим београдским насељима, као и у местима источне Србије и поморавља, где је забележен велики прилив људи из иностранства, бити појачане полицијске патроле.

"Затварају се гранични прелази за улазак путника друмског и возног саобраћаја, а биће потпуно обустављен међуградски аутобуски и возни саобрацај од сутра (петак) у 12.00 сати", казао је Вучић.

Вучић је рекао да ће у наредним данима вероватно уследити нове одлуке о временском проширењу "онога што неки називају полицијским часом а ми га називамо забраном кретања" а најавио је и драстичне мере за оне "који шире нетачне информације".

"Неко је измислио причу са несташицом горива. Ти људи ће ићи у затвор само да вас обавестим. Нафте имамо довољно, допустићемо и извоз нафте из Србије", рекао је Вучић.

Он је рекао да се у борби против корона вируса очекује да у суботу увече у Србију дођу експерти из Кине, по које Србија шаље авион.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR