Glas Javnosti

VOLITE JAJA? Evo koliko je dozvoljeno nedeljno

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Jaja su jedna od najhranljivijih namirnica na svetu. Iako imaju mnogo proteina i kompletan su obrok, dobila su lošu reputaciju zbog toga što žumance sadrži dosta holesterola.

Zbog toga što su brojne studije utvrdile da postoji veza između povišenog holesterola i srčanih bolesti, holesterol se doživljava kao loš.

Ali, činjenica je i da holesterol ima veoma važnu funkciju u našem telu – to je strukturni molekul koji je važan za svaku ćelijsku membranu. Takođe, potreban je za stvaranje hormona poput testosterona, estrogena i kortizola.

Pošto je holesterol toliko važan, telo je našlo način da ga obezbedi u dovoljnim količinama uvek, zbog čega ga i jetra proizvodi.

Kada unosite namirnice koje sadrže dosta holesterola, jetra smanjuje proizvodnju, kako bi sprečila da nivo holesterola postane previsok.

Jedno jaje srednje veličine sadrži 186 miligrama holesterola, što je oko 62 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Sa druge strane, belance se sastoji većinom od proteina i ne sadrži mnogo holesterola.

Kada se sve to uzme u obzir, opšte preporuke su da ne konzumirate više od dva do šest jaja nedeljno.

Nauka o uticaju jaja na nivo holesterola

Nekoliko studija se bavilo uticajem jaja na nivo holesterola u krvi, a učesnici su bili podeljeni u dve grupe – jedna je jela jedno do tri jaja dnevno, dok su učesnici druge grupe jeli nešto drugo.

Studija je pokazala da je u gotovo svim slučajevima povećan nivo dobrog holesterola, a da je nivo lošeg i ukupnog holesterola ostao nepromenjen ili se blago povećao.

Ispostavilo se da je reakcija organizma na jaja individualna. Kod 70 odsto ljudi jaja nisu imala uticaja na loš holesterol, dok je kod 30 odsto ljudi ovaj nivo blago povećan.

S te strane, nauka kaže da su do tri jaja dnevno sasvim OK, odnosno bezbedna za zdrave ljude.

Zašto su jaja dobra?

Jaja su bogata luteinom i zeaksantinom, antioksidantima koji smanjuju rizik od bolesti očiju, poput makularne degeneracije i katarakte.

Sadrže i kolin, nutrijent koji je veoma važan za sve ćelije, a bogata su i kvalitetnim proteinima životinjskog porekla, koji su dobri za povećanje mišićne mase i zdravlje kostiju.

Studije su dokazale i da vas jaja duže drže sitim, te na taj način pomažu i u mršavljenju.

(Glas Javnosti/Srpski Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR