Glas Javnosti

VODITE LI RAČUNA O NOKTIMA: Evo šta prouzrokuje ŽUTU BOJU

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Iako ne izgledaju lepo, žuti nokti obično nisi pokazatelj nekog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, kaže dermatolog, doktorka Rejčl Majman.

Ona kaže i da uzroci žute boje mogu da variraju od kozmetičkih problema (tamni lak za nokte) do zdravstvenih problema poput gljivičnih infekcija.

"Žuti nokti moguda budu i nasledni ali to je prilično retka pojava“ - kaže dr Majman i navodi nekoliko najčešćih razloga ove pojave.Nošenje tamnog laka za nokte

Boja iz takvih lakova stupa u interakciju sa keratinom nokta i prouzrokuje njegovo žutilo, kaže ona i dodaje da to može da prouzrokuje lomljivost ploče nokta.

To se posebno dešava kada se koriste tradicionalni lakove koji sadrže sastojke poput formaldehida, kamfora i toluena koji mogu da oslabe ploču nokta.

"Kada nokti postanu slabiji i tanji, može se dogoditi i da požute što je znak da im treba malo vremena bez korištenja laka" - dodaje doktorkaOdvajanje ploče nokta

Inače poznato kao oniholiza odvajanje ploče nokta od podloge takođe može da dovede do toga da nokti požute, kaže dr Majman i objašnjava da do tog stanja dolazi zbog neke traume, određenih hemikalija, lekova i upalnih stanja poput psorijaze, piše Mind Body Green.

Pušenje

Prema mišljenju dr Majman, učestalo izlaganje prstiju duvanskom dimu može da prouzrokuje promenu boje noktiju i izbočina na ploči nokta.Korišćenje sredstva za samopotamnjivanje

Ako im aktivni sastojak dihidroksiaceton (DHA) dospije na prste tijekom nanošenja, može uzrokovati tamnožutu nijansu, kaže dr Majman jer "prodire u mrtve ćelije kože na epidermu i potamni ih, oponašajući preplanulost".

Karotenemija

Ovo stanje, koje predstavlja višak beta-karotena, najčešće se viđa kod dece, objašnjava doktorka, a osim žutih noktiju može da prouzrokuje i žutilo kože. Stanje je benigno i nema razloga za zabrinutost, ali dobro se posavetujte sa doktorom da biste bili sigurni da nije pokazatelj drugih zdravstvenih problema.Gljivične infekcije

Kada se na noktu pojavi gljivična infekcija, atletskog stopala, dolazi do zadebljanja ploče nokta i nakupljanja komadića ispod nje što može prouzrokovati žutu nijansu, kaže dr Majman, što je ipak mnogo češće na nožnim prstima nego na prstima ruku.

Nedostatak nekih vitamina

Nokti su uglavnom napravljeni od stvrdnutih proteina keratina, objašnjava ldoktorka, a nedostatak njih ili nekih drugih vitamina može da rezultirati žutom bojom noktiju i prouzrokovati njihovo pucanje zbog čega je dobro uzimate antioksidanse koji jačaju nokte, poput  vitamina E, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP