Glas Javnosti

VITAMINSKA BOMBA: Ove moćne bobice će prečistiti vašu krv i OJAČATI vam telo!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Priroda ima moć da nam poboljša i očuva zdravlje, a biljna vrsta pod nazivom jarebika karakteristična je za planinske krajeve.

Jarebika raste kao grm ili listopadno drvo a najbolje uspeva na polusenovitim mestima poput planinskih šuma, mada se zbog svoje prilagodljivosti na suše, niske temperature i mrazeve može naći na raznim staništima i terenima. Češće raste pojedinačno, dostiže 15-20 m visine i vrlo je dugovečna. Neretko živi preko 100 godina, piše Agroinfo.rs

Jarebika kao lek
Jarebika poseduje brojna lekovita svojstva i od davnina se koristi za lečenje čitavog niza bolesti. Zreli plodovi sadrže oko 70% vode, 7% šećera, kao i ogromnu količinu vitamina C, A i E, a njihovom fermentacijom dobija se sorboza, zaslađivač niske kalorijske vrednosti. Od njih se pripremaju marmelade, kompoti, kaše, sokovi, sirupi, pa čak i vina, koji se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo za ublažavanje brojnih tegoba.

Izlučivanje mokraće
Prezreli plodovi, u stanju laganog vrenja, služe kao sredstvo za otvaranje a deluju i na izlučivanje mokraće.

Promuklost
Kompot, žele ili sok (sveži ili sterilizovani) djeluje povoljno kao sredstvo za grguljanje kod pro­muklosti.

Želudac, creva
Preporučuje se uživanje svežih plodova, odnosno uživanje svežeg soka kod bolnog otvrdnuća želuca te kod preopterećenosti creva zbog neuredne stolice.

Plućna oboljenja
Kod bronhitisa, upale pluća, kao i kod svih afek­cija pluća ili plućne maramice, s pojavom groznice treba redovno više puta na dan uzimati kafenom kašičicom sveže isceđen sok iz plodova jarebike.

Bubrežni kamenac
Sveži sok plodova koristan je prirodni lek kod bubrežnih kamenaca, kod teškog mokrenja, bilo da se radi o vrlo polaganom, ili bolnom mokrenju.

Jarebika je "rudnik" vitamina C
Konzumiranje svežih plodova ili soka preporučuje se osobama koje pate od nedostatka vitamina C, kao i u slučaju preopterećenosti creva zbog neuredne stolice. Svež sok i marmelada pospešuju izlučivanje bubrežnih kamenaca, ublažavaju bolesti bubrega i pročišćavaju krv. Sirup od plodova jarebike veoma je delotvoran u slučaju kašlja, dok grgljanje kompota ili soka pomaže protiv promuklosti. Jarebika deluje i antimikrobno, dobar je pomoćni lek protiv dijabetesa i artritisa, a ublažava i tegobe izazvane hemorodima.

Vrlo je važno pravilno koristiti jarebiku da ne bi došlo do neželjenih dejstava. Kada se skupljaju u divljini, bobice jarebike sadrže visoke koncentracije parasorbinske kiseline koja može da dovede do oštećenja bubrega, problema sa varenjem i slično, zato ih ne treba jesti sirove, ali kada se zamrznu ili skuvaju, dolazi do promene u kiselini u korisnu sorbinsku kiselinu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP