Sorbitol je šećerni alkohol koji se koristi u bombonama i žvakačim gumama bez šećera, a prirodno se i u nalazi u različitom voću.
Obično se sorbitol razgrađuje u crevima, a samo visoke doze sorbitola uzrokuju probleme.
Međutim, ako sorbitol ne može da se razgradi, on prolazi kroz tanko crevo do debelog creva gde ga druge vrste bakterija razgrađuju fermentacijom.
Ovaj proces fermentacije rezultira stvaranjem gasova, što dovodi do nadutosti, pa čak i proliva.
Jedno rešenje za intoleranciju na sorbitol kod ljudi moglo bi se lečiti pomoću leka koji se zove mesalazin (5-aminosalicilat), koji se obično koristi u borbi protiv ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti i drugih upalnih bolesti creva.
Ovaj lek deluje na sličan način kao bakterije koje proizvode butirat kod miševa, obnavljajući niske nivoe kiseonika u crevima u kojima se razmnožavaju bakterije klostridija.
Glas javnosti/ N01S