Glas Javnosti

Veza između novca i sreće: Naučna istraživanja rasvetlila stare zablude

Život
Autor: Glas javnosti

Ova saznanja su važna jer bi mogla informisati razmišljanja o poreskim stopama ili kako kompenzovati zaposlene, i naravno, značajna su za pojedince dok navigiraju kroz izbore u karijeri ili vagaju veći prihod u odnosu na druge prioritete u životu.

Istraživanje veze između novca i sreće dugo je intrigiralo naučnike, a najnovija istraživanja pružaju nov uvid u ovu kompleksnu dinamiku. Studija sprovedena od strane istraživača sa Univerziteta Wharton i Princeton otkrila je da veći prihodi generalno dovode do većeg stepena sreće za većinu ljudi, ali postoji rast i plato za manjinu koja je nezadovoljna. Zanimljivo je da za ljude koji su finansijski stabilni, ali nesrećni, dodatni novac ne donosi poboljšanje u osećaju sreće. Ovo istraživanje, koje je objedinilo ranije kontradiktorne nalaze, pokazuje da prihodi iznad 100.000 dolara godišnje mogu doneti veće zadovoljstvo u životu, pod uslovom da osoba već uživa određeni osnovni nivo sreće.

Dalje, otkriveno je da dok se za najmanje srećne ljude sreća povećava sa prihodom do 100.000 dolara godišnje, nakon te tačke ne pokazuje dalje povećanje kako prihodi rastu. Za one u srednjem opsegu emocionalnog blagostanja, sreća linearno raste sa prihodom, dok za najsrećniju grupu asocijacija zapravo ubrzava iznad 100.000 dolara.


Ova saznanja su važna jer bi mogla informisati razmišljanja o poreskim stopama ili kako kompenzovati zaposlene, i naravno, značajna su za pojedince dok navigiraju kroz izbore u karijeri ili vagaju veći prihod u odnosu na druge prioritete u životu.

Istraživanje provedeno među 33.391 osobom u SAD-u pokazuje da zadovoljstvo postojano raste sa prihodima i čak se ubrzava kako plate rastu iznad 100.000 dolara godišnje, a efekat se može primetiti i kod plata do 500.000 dolara, mada konkretni podaci iznad te sume nisu dostupni. Ova otkrića suprotstavljaju se ranijem radu iz 2010. godine, koji je sugerisao da sreća raste s prihodom do tačke između 60.000 i 90.000 dolara godišnje, nakon čega počinje da "spljošćava".

Na osnovu ovih istraživanja, možemo zaključiti da novac može kupiti sreću do određene mere, ali efekat novca na emocionalno stanje pojedinca je relativno mali u poređenju sa drugim okolnostima, poput, na primer, slobodnih dana na kraju nedelje. Ovi nalazi naglašavaju složenost odnosa između finansijskog blagostanja i subjektivnog osećaja sreće, ukazujući na to da veći prihodi mogu doprineti većem zadovoljstvu, ali pod određenim uslovima i do određene tačke.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR