Glas Javnosti

Kako starimo, šta se dešava s muškim reproduktivnim organom? Stručnjaci otkrivaju ključne probleme koje muškarci mogu doživeti

Život
Autor: Glas javnosti

Promene u izgledu ili funkciji penisa mogu dovesti do zdravstvenih problema i uticati na kvalitet života.

Zbog toga je važno razumeti koje su promene normalne i kada treba tražiti pomoć, piše Science Alert.

Hoće li se smanjiti?

Nema dokaza da se dužina i obim penisa menjaju sa godinama. Kod nekih ljudi, stanja povezana sa procesom starenja mogu dovesti do pojave smanjenja dužine penisa.

To su gojaznost, posledice prostatektomije i Pejronijeva bolest. Dužina erekcije penisa takođe može da se smanji sa godinama zbog erektilne disfunkcije i smanjene elastičnosti penisa. 

Da li će i dalje biti moguće postići erekciju? 

Erektilna disfunkcija pogađa 15 posto muškaraca u 50-im godinama do skoro 90 posto muškaraca starijih od 80 godina, prema jednoj studiji na više od 6.000 ljudi. Lekovi kao što su sildenafil (Viagra) i tadalafil (Cialis) mogu pomoći. Međutim, oni ne poništavaju osnovno oštećenje krvnih sudova i nerava koji uzrokuju erektilnu disfunkciju. Konačno, druge metode lečenja, kao što su injekcije ili uređaji za povećanje penisa, mogu biti opcije.


Druge promene koje se javljaju sa godinama uključuju smanjenu osetljivost penisa, što može smanjiti uzbuđenje.

Ejakulacija se dešava sve ređe
Volumen sperme i snaga ejakulacije se smanjuju sa godinama. Vreme koje je potrebno da se „oporavi“ nakon ejakulacije (poznato kao refraktorno vreme nakon ejakulacije) takođe se povećava sa godinama. Dostizanje orgazma je nemoguće ili umereno teško za 33 odsto muškaraca od 70 godina.

Promene u obliku penisa

Oblik penisa ne bi trebalo da se menja sa godinama. Međutim, Pejronijeva bolest (nenormalno savijen ili zakrivljen penis) postaje sve češća sa godinama. Ovo može biti zbog akumulacije štete od manjih povreda tokom vremena. Ova bolest pogađa 6,5 odsto muškaraca starijih od 70 godina i može izazvati kratkotrajne bolove i dugotrajnu erektilnu disfunkciju.

Veća potreba za mokrenjem

Inkontinencija, slab urinarni mlaz, problemi pri pokretanju i zaustavljanju mokrenja i nokturija su češći sa godinama. Ovi simptomi su umereni do teški kod skoro 50 procenata muškaraca starijih od 65 godina i kod 70 procenata muškaraca starijih od 80 godina. Ovo je verovatno zbog veće stope benigne hiperplazije prostate (uvećane prostate) kako muškarci stare, što ima različite efekte, uključujući uticaj na protok urina.


Problemi koji utiču na kvalitet života

Fizičke i funkcionalne promene na penisu mogu uticati na zdravlje i dobrobit muškarca. Problemi sa erekcijom ili ejakulacijom mogu smanjiti kvalitet života ako osoba želi da nastavi seksualne aktivnosti. Stoga može pomoći otvoren razgovor sa partnerom, traženje podrške i stručni savet. Erektilna disfunkcija takođe može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme kao što su bolesti srca, visok krvni pritisak, dijabetes i poremećaji nervnog sistema. Dakle, penis odražava vaskularno zdravlje ostatka tela. To znači da erektilna disfunkcija može predvideti rizik od budućeg srčanog ili moždanog udara.

Glas javnosti /K03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR