Glas Javnosti

USKORO POĆINJE BOŽIĆNI POST: Nije strog KAO VASKRŠNJI, ali crkva nalaže da se ispoštuju OVA PRAVILA!

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Pravila Božićnog posta koja bi trebalo da znate ako planirate da postite

Božićni post počinje 28. decembra i traje sve do 7. januara 2024. godine, odnosno do proslave Božića. Tokom posta vernici se pripremaju za jedan od najradosnijih praznika u godini - Božić, tako što su posvećeni čišćenjem tela kroz ishranu i duše kroz pozitivne misli, dobra dela i ljubav.

Iako traje 40 dana, Božićni post nije tako strog kao Vaskršnji. Sastoji se iz telesnog i duhovnog aspekta. Telesni aspekt podrazumeva uzdržavanje od namirnica životinjskog porekla, osim vikendom i za vreme praznika kada se jede riba. Sreda i petak, a ponekad ponedeljka, prema crkvenom kalendaru su dani kada se posti na vodi.

Printscreeen Youtube
foto: Glas javnosti

Važniji od telesnog je svakako duhovni aspekt Božićnog posta koji podrazumeva uzdržavanje od negativnihmisli, loših dela, navika koje štete i nama i ljudima iz našeg okruženja. Duhovni post se odnosi na čišćenej srca, odnosno da se oslobodite svega što opterećuje i šteti duši, a izaberete ljubav i radost umesto negativnosti.

Printscreeen Youtube
foto: Glas javnosti

Takođe, duhovni post se praktikuje kroz molitve, praštanje, pomirenja, dobra dela. Cilj je proslaviti Boga, osvestiti u sebi dobre vrline, i sa novom i lepom energijom ući u novu godinu i proslaviti Božić. Post predstavlja pripremu za pričešće koje je ustanovljeno na Tajnoj večeri. Vernici se pričešćuju u hramovima kako bi podstakli svoj put zdravlja, ljubavi i spasenja.

Glas javnosti / E02S



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR