Glas Javnosti

TESTIRAJTE KUHINJSKE SUNĐERE: Da li skuplji sunđer može da potraje duže?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Zavisno od učestalosti upotrebe, stručnjaci preporučuju da se kuhinjski sunđer zameni na svake dve do četiri nedelje. Međutim, pokazalo se da nakon deset dana mnogi od isprobanih primeraka više nisu za upotrebu… Čišćenje i dezinfekcija su obavezni.

Kuhinjski sunđer je nezamenljiv – i to ne samo u kuhinji. Za njim posegnemo kad treba nešto da prebrišemo, namočimo, operemo, izribamo. Teško da može da prođe dan da više ili manje ne uposlimo ovaj kuhinjski predmet. Iako mu je primarno mesto kuhinja, gde se priprema hrana te bi trebalo sve da bude čisto, upravo je sunđer zadužen za uklanjanje nečistoće (u saradnji sa odgovarajućim sredstvima za čišćenje) pa su nemački istraživači svojevremeno, analizirajući sunđere iz domaćinstava širom Nemačke, na njih 14 pronašli čak 362 različite vrste bakterija, od ukupno 5.5 triliona zabeleženih takvih bakterija.

Da se čovek zamisli… I da odmah požuri da stari sunđer zameni novim, da ne rizikuje zarazu salmonelom, bakterijom E-coli ili nekom drugom, od gomile njih koje se nakupljaju u vlažnim kuhinjskim sunđerima. A gde li su tek gljivice i virusi, kojima takođe odgovara ambijent kakav pružaju vlažni sunđeri, u kombinaciji s nečistoćom i ostacima hrane. No, i tu stručnjaci imaju odgovor, pa savetuju da se kuhinjski sunđer, zavisno od toga koliko ga koristite, novim zameni svake dve do četiri nedelje.


I dve nedelje čine se nategnuto, međutim upotreba jednog kuhinjskog sunđera četiri nedelje ipak zvuči previše. To nas je podstaklo da isprobamo nekoliko sunđera različitih proizvođača, kako bismo utvrdili da li neki od njih služi svrsi nakon deset dana korišćenja, tim više što je kuhinjski sunđer, realno, prljaviji nego što izgleda. Teško, jer većina od isprobanih sunđera već desetog dana ne preterane upotrebe u kuhinji tročlanog domaćinstva (većinu suđa opere mašina) izgledala istrošeno. Jedan sunđer koji bi nas eventualno mogao zavarati, da nismo zapisali kad smo ga stavili u upotrebu – te bismo mogli da pomislimo da isti još ne koristimo toliko dugo, reč je o Viledinom Glitzi sunđeru u pojedinačnom pakovanju plaćenom 1.99 evra. On je još malo mogao ‘da gura’ i nakon određenih deset dana, naravno, uz čišćenje i dezinfekciju na visokim temperaturama.

Preostalih pet sunđera već su izgledom govorili da je vreme za zamenu. Pritom nije bilo velike razlike među njima, te je, smatramo, tek pitanje navike potrošača koji bi od njih odabrao u radnji. Mi smo uz Viledin za ovo testiranje odabrali Lidlov W5 sunđer (0.99 eura za paket od šest komada), Sparov Perex sunđer (1.99 eura za 4 komada), Metroov Aro sunđer (1.08 eura za tri komada), Konzumov Dax abrazivni sunđer (1.06 eura za 6 komada) i Kauflandov K-Classic sunđer (1.59 eura za 6 komada). Već smo naveli, jedino bi Viledin izgledom mogao malo da zavara. Nakon njega, fizički su se najmanje istrošili Perex i Dax sunđeri, no njihove abrazivne površine su najgrublje – dobro za čišćenje, loše za prste, pa je ruke poželjno zaštititi rukavicama. No, bez obzira na izgled sunđera, ne bismo isti sunđer koristili duže od deset dana, eventualno dve nedelje, uz dobro čišćenje.


Ako vam je ovo otvorilo oči, pa ćete svoj kuhinjski sunđer ubuduće češće menjati, ni nedelja dana ne bi trebalo da prođe pre dezinfekcije, budući da se s njega bakterije šire na kuhinjske površine i na posuđe. Štaviše, ako koristite sunđer svaki dan, valjalo bi da ga čistite barem svaki drugi dan. Više je metoda koje podržavaju temeljnije čišćenje i dezinfekciju kuhinjskih sunđera. Izdvojili smo najpraktičnije.

1. Sunđer operite tečnosti za pranje posuđa, te isperite. Stavite mokar sunđer u činiju sa malo vode (sunđer mora biti mokar, suv sunđer može izazvati požar), te stavite u mikrtalasnu rernu. Pećnicu uključite na minut do dva. Oprez, ovako ne smete čistiti sunđere s metalnim delovima za čišćenje jer metal ne sme u mikrotalasnu rernu.

2. Sunđer operite u mašini za sudove, zajedno sa posuđem. Odložite ga na gornju policu. Tako možete prati i metalne ‘sunđere’.

3. U lonac sipajte vodu, ubacite kašičicu praška za veš ili sode bikarbone. Kad voda prokuva, smanjite vatru, ubacite sunđer i ostavite da kuva desetak minuta. 

4. Sunđer preko noći možete ostaviti u rastvoru vode i limuna, ili u sirćetu. Nakon toga, sunđer treba pustiti da se osuši na vazduhu, poželjno bi bilo na suncu.


Glas javnosti/ D01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR