Glas Javnosti

MRAZ ŠTETI KOLIMA: Trikovi koji mogu da vam pomognu da odledite bravu na automobilu

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Oni koji idu svaki dan na posao znaju kakav kolaps donesu sneg i poledica. Još ako putujete svojim autom, to može biti posebno stresno.

Pritom, kada temperatura ode u minus, nije retkost da vidite da su zaleđeni brava i stakla. Predstavljamo kako najbrže i najefikasnije da odledite bravu na autu.

Koristite specijalna sredstva za odmrzavanje

Na tržištu postoje različiti sprejevi i tečnosti specijalno dizajnirani za odmrzavanje brava. Ovi proizvodi obično sadrže sastojke poput alkohola, koji pomažu brzom odmrzavanju zaleđenih brava. Naprskajte proizvod prema uputstvima na pakovanju i sačekajte nekoliko trenutaka pre nego što pokušate otvoriti bravu.


Toplota i sušenje

Jednostavan način za otvaranje zaleđene brave je usmeriti toplotu prema njoj. Možete koristiti fen za kosu, ključ lagano zagrejan upaljačem ili čak topli vazduh iz izduvnog sistema automobila. Ova metoda takođe pomaže u sušenju brave kako biste sprečili ponovno zamrzavanje.

WD-40 – sredstvo za sve

U nekim situacijama, klasična metoda ubacivanja ključa i okretanja može biti efikasna. Lagano tapkajte po bravi da biste uklonili eventualne ledene naslage, a zatim pažljivo ubacite ključ i pokušajte ga okrenuti. Ukoliko ovo ne upali, od pomoći može da vam bude podmazivanje ključa ili direktno prskanje brave sredstvom WD-40.

So ili alkohol na delu

Posipanje soli ili prskanje alkohola na zaleđenu bravu može pomoći u otvaranju. Ove supstance snižavaju tačku smrzavanja, čineći vodu manje sklonoj zaleđivanju. Od pomoći mogu biti i sredstva za suvo pranje ruku sa visokim procentom alholola. Nanesite gel na ključ, stavite ga u bravu i sačekajte par minuta da alkohol otopi naslage, a zatim lagano pokušajte da otključate. Ipak, budite oprezni s količinom kako biste izbegli oštećenje brava.


Prevencija za hladne dane

Da biste izbegli ponovno zaleđivanje, razmislite o preventivnim merama. Koristite posebne sprejeve protiv zamrzavanja brava, redovno podmazujte brave ili pokrivajte vozilo kada je moguće.

Zaleđena brava može biti izazov, ali uz ove savete, možete je brzo i bezbedno otvoriti. Ukoliko ipak ne budete uspeli da se izborite sa ovim problemom, najbolje je da pozovete auto bravara. Važno je izbegavati grubo pokušavanje otvaranja kako biste sprečili oštećenje bravice ili ključa, piše 011info.com.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR