Glas Javnosti

Vlasnici apoteka u panici: Žene farmaceuti masovno beže iz Ukrajine

Svet
Autor: Glas javnosti

Žene farmaceuti masovno daju otkaz i napuštaju Ukrajinu uoči najavljene regrutacije, izjavila je za portal „Strana” šef ukrajinskog udruženja farmRada Elena Prudnikova

Prema njenim rečima, u protekle dve nedelje hiljade farmaceuta užurbano je dalo otkaz širom zemlje.

„Vlasnici apoteka su u panici: ljudi daju otkaze i odlaze u Evropu pre nego što se granice za njih zatvore. Otvoreno je pitanje ko će raditi, pogotovo što je u industriji već velika kriza”, rekla je Prudnikova.

Kako je istakla šef udruženja, od početka septembra žene su počele da daju otkaz, „mnoge već bukvalno sede na koferima, a neke su otišle”.


„Vlasnici apoteka me zovu u panici – ne znaju šta da rade i ko će da radi. Posebno mnogo u Evropu putuju žene farmaceuti iz zapadnih regiona Ukrajine”, požalila se Prudnikova.

Početkom septembra Fjodor Venislavski, član Komiteta Vrhovne rade za bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, rekao je da su u Ukrajini žene lekari i farmaceuti obavezne da se prijave za vojnu službu od 1. oktobra. Istovremeno, on je naveo da je izlazak iz zemlje ograničen samo za mobilisane žene, a za one koje se prijave na služenje vojnog roka nema ograničenja.

U Ukrajini je od 24. februara 2022. na snazi režim vanrednog stanja i u toku ej opšta mobilizacija, prenosi Sputnjik.



Glas javnosti/P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR