Glas Javnosti

Petoro mrtvih i stotine obolelih u Japanu zbog štetnog suplementa

Svet
Autor: Glas javnosti

Zbog neispravnog dodatka ishrani koji je namenjen obaranju štetnog holesterola u Japanu je preminulo pet ljudi, dok je 196 hospitalizovano. Jedan oboleli registrovan i u Tajvanu.

Zakon u toj ostrvskoj državi priznaje kategoriju tzv. „funkcionalnih prehrambenih proizvoda“ koji mogu da se kupe bez lekarskog recepta i nisu klinički ispitani, ali delimično obavljaju funkciju zvanično priznatih lekova.

Jedan od njih je dijetetski suplement „koleste help“ (bukvalno „pomoć za holesterol“) kompanije „Kobajaši“, koji se izrađuje od fermentisanog crvenog pirinča i čija je svrha da smanji prisustvo štetnog LDL holesterola i triglicerida u krvi i tako (privremeno) snizi rizik od srčanog i moždanog udara.


Taj preparat, međutim, od kraja marta do danas je prouzrokovao je smrt pet osoba, a svim žrtvama otkazali su bubrezi.

Još 196 ljudi je primljeno u bolnicu, dok je blizu 1.200 pregledano.

I na susednom Tajvanu registrovan je jedan oboleli.

Prva žalba kompaniji sa sedištem u gradu Osaki na dejstvo suplementa na bazi fermentisanog crvenog pirinča pristigla je od lekara polovinom januara, ali ona ništa nije preduzela više od dva meseca.

Upravo stoga što nije obavestila nadležno ministarstvo i povukla svoje proizvode iz prodaje, stručnjaci očekuju oštre kazne i privatne tužbe građana za odštetu.

Prošle godine u Japanu tržište tzv. „funkcionalnih prehrambenih proizvoda“ je dostiglo vrednost od četiri i po milijarde dolara.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR