Glas Javnosti

Novi Zeland ukinuo najstroži zakon o kupovini cigareta

Svet
Autor: Glas javnosti

Novi Zeland ukida novi zakon koji je trebalo da onemogući svima rođenima nakon 2008. da kupuju cigarete ili duvanske proizvode.

Zakon je krajem prošle godine usvojio parlament, a trebalo je da stupi na snagu u julu, piše Sky News.

Međutim, došlo je do zaokreta u politici – nova koaliciona vlada je potvrdila da se taj zakon ukida. Na izborima koji su se održali 14. oktobra prošle godine pobedila je Konzervativna nacionalna stranka, čime je okončan šestogodišnji period vladavine laburista, i oformila koaliciju.

Pomoćnica ministra zdravlja Casey Costello je rekla da je koalicija i dalje psovećena smanjenju broja pušača, ali da ima drugačiji regulatorni pristup.


„Uskoro ću kabinetu predstaviti paket mera za povećanje dostupnih alata za pomoć ljudima pri prestanku pušenja“, rekla je.

Stopa pušenja na Novom Zelandu je na istorijski najnižem nivou. Vladina statistika objavljena pokazuje da samo 8 odsto odraslih svakodnevno puši, što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 9,4 odsto.

Novim se zakonom trebalo je da se smanji razlika u trajanju životnog veka između Maora i ostalih stanovnika. Naime, statistike pokazuju da čak 19,9 odsto maorskog stanovništva svakodnevno konzumira duvanske proizvode.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR