Glas Javnosti

KONAČNO: U Americi odobren lek za alergiju na hranu

Svet
Autor: Glas javnosti

Medikament namenjen osobama koje imaju ozbiljne alergije na prehrambene sastojke dobio je dozvolu za komercijalnu upotrebu u SAD. Ovo je prva injekcija te vrste na svetu.

Američka Agencija za hranu i lekove odobrila je lek pod nazivom Xolar za tretman alergija na hranu. On se prethodno upotrebljavao za lečenje astme, koprivnjače i nazalnih polipa. Međutim, nedavno završena studija potvrdila je da je efikasan i u tretiranju alergija.

Eksperiment realizovan za potrebe ove studije sproveden je na 168 odraslih i dece koji su alergični na kikiriki i bar još dve namirnice. Pokazao je da je u grupi pacijenata kojima je davan Xolar, 68% njih moglo da pojede 2,5 kikirikija bez razvijanja makar umerenih alergijskih simptoma. U kontrolnoj grupi, kojoj je davan placebo, samo troje od 55 učesnika je moglo to isto. To znači, kažu naučnici, da Xolar ima efekta, navodi Food&Wine.


On će se zato uskoro naći u apotekama, sa ciljem da spreči pojavu ozbiljnih alergijskih reakcija. Biće namenjen odraslima i deci od čak godinu dana starosti.

Xolar bi trebalo da se prima na dve do četiri nedelje, u zavisnosti od težine primaoca i intenziteta njegovog alergijskog odgovora. Pacijentima koji će ga uzimati se savetuje da i dalje ne konzumiraju alergene, već da lek koriste kao prevenciju koja ih pokriva za slučaj da slučajno pojedu hranu na koju će njihov organizam reagovati. Bitno je istaći da ovaj medikament nije namenjen za tretman reakcija koje su već nastupile odnosno ne pomaže onima koji već imaju reakciju.

Analitičari očekuju veliku tražnju za Xolar-om, jer skoro šest odsto Amerikanaca ima alergijske reakcije na hranu koje mogu biti opasne po život.


Glas javnosti/ D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR