Glas Javnosti

KIKIRIKI JOJ DOŠAO GLAVE! Balerina preminula od anafilaktičkog šoka

Svet
Autor: Glas javnosti

U Sjedinjenim Američkim Državama je preminula 25-godišnja balerina Orla Bejkndejl iz Lankašira nakon što je konzumirala kolačić koji je izazvao tešku alergijsku reakciju.

Vest je izazvala šok, a detalji o događaju su sve više dolazili u javnost.

Bejkendejl se preselila u Njujork 2018. godine kako bi nastavila svoju uspešnu karijeru plesačice. Tragični incident se dogodio na skupu u Konektikatu, gde je konzumirala kolačić od vanile kupljen u američkom supermarketu Stev Leonards.


Nesrećna mlada balerina preminula je od teškog anafilaktičkog šoka izazvanog alergijom na kikiriki, koji se nalazio unutar kolačića. Ono što dodatno potresa jeste činjenica da etiketa proizvoda nije sadržavala upozorenje o prisustvu ovog alergena.

Supermarket Stev Leonards je, na zahtev Američke uprave za hranu i lekove, povukao oko 500 pakovanja ovih kolačića koji su bili u prodaji između 6. novembra i 31. decembra.


Istraga je otkrila da je dobavljač, Cookies United, izvršio promene u sastavu proizvoda zamenjujući sojine orahe kikirikijem. Međutim, Stev Leonards tvrdi da o ovim promenama nisu bili obavešteni, a Cookies United optužuje supermarket da je sam kreirao netačnu etiketu.

Ova tragična priča podseća na ozbiljnost problema s alergijama i nedostatak jasnih informacija o sastavu proizvoda. Porodica preminule Orla izdala je saopštenje u kojem izražava šok i tugu, ali istovremeno apeluje na sve da se educiraju o anafilaksiji i ozbiljnim alergijskim reakcijama.


Njeni najbliži naglašavaju neshvatljivost da alergije mogu odneti život u 21. veku i pozivaju na podizanje svesti o ovom ozbiljnom pitanju. Orla, sa svojom jedinstvenom energijom i talentom, ostavlja neizbrisiv trag u svetu umetnosti, ali i podseća na hitnost potrebe za promenama u označavanju i informisanju o potencijalnim alergenima u prehrambenim proizvodima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR