Glas Javnosti

IMAJU PROPISE: Hladno vam je na radnom mestu? Poslodavci u Nemačkoj su u obavezi da urade sledeće

Svet
Autor: Glas javnosti

Propisi o temperaturi koja treba biti postignuta u radnim prostorima u Nemačkoj regulisani su Uredbom o radnom mestu (ArbStättV).

Međutim, zakonodavac samo navodi da radne prostorije trebaju imati “zdravu” temperaturu, uzimajući u obzir aktivnost i stres zaposlenih.

Međutim, Pravilnik o radnom mestu dopunjen je takozvanim Tehničkim pravilima za radna mesta (ASR, odeljak 3.5). Oni postavljaju konkretnija pravila: Fizički napor tokom rada dele na tri nivoa – laku, srednju i tešku.


Pri radu u kancelariji često se javlja blagi fizički napor, dok neki poslovi predstavljaju srednje opterećenje za telo. Veliko radno opterećenje nastaje kada zaposleni moraju kontinuirano naporno raditi celim telom – to uključuje nošenje i podizanje teških tereta. Međutim, kako će se aktivnosti zaposlenih klasifikovati, mora se odlučiti od slučaja do slučaja. Radničko veće tu ima presudnu reč, piše Fenix magazin.

Minimalna temperatura zavisi od fizičkog napora

Klasifikacije težine rada određuju zaheve za minimalne temperature u radnim prostorijama. Ako lakše ili srednje teške poslove obavljate prvenstveno sedeći, temperatura vazduha u radnom prostoru mora biti najmanje 20 ili 19 stepeni Celzijusa.

Pri stajanju ili hodu minimalne temperature su 19 stepeni Celzijevih za lagane poslove i 17 stepeni Celzijevih za srednje napore. Tokom teških fizičkih poslova temperatura ne sme pasti ispod 12 stepeni Celzijusa. S druge strane, u sobama za odmor ili sanitarnim prostorijama temperatura vazduha uvek mora biti najmanje 21 stepeni.

Ako je na poslu hladno: Poslodavac mora nešto preduzeti

Ako temperatura u radnim prostorijama padne ispod jedne od navedenih minimalnih vrednosti, poslodavac mora preduzeti protvmere. One mogu biti različite prirode: Poslodavac može osigurati radijatore, postaviti dodatno vreme zagrevanja ili osigurati prikladnu odeću. Radničko veće ima pravo odlučiti jesu li preduzete mere primerene.

Ako poslodavac ne preduzme ništa u borbi protiv hladnoće na radnom mestu, zaposleni ne mogu jednostavno prestati raditi. Prvo, radničko veće treba tražiti od poslodavca da poduzme mere. Ako poslodavac ne udovolji zahtevu, a temperatura vazduha u radnom prostoru je toliko niska da utiče na zdravlje, radnik može prekinuti posao.

Problem je, međutim, što zaposleni moraju dokazati da temperatura na poslu predstavlja rizik za zdravlje. Tu bi se zaposleni svakako trebalo dogovoriti s radničkim većem. U protivnom može doći do upozorenja ili prekida radnog odnosa od strane poslodavca.


Rad u rashlađenim prostorijama i na otvorenom

Ako zaposleni zbog posla rade u tehnički rashlađenim prostorijama (npr. rashladne komore ili sveže komore) ili na otvorenom, poslodavac je dužan preduzeti dalje mere kako ne bi ugrozio zdravlje svojih radnika. Posebna odeća za zaštitu od hladnoće je obavezna, kao i prostorije za zagrevanje i presvlačenje. U posebno hladnim uslovima rada od -5 stepeni Celzijusa, poslodavac treba osigurati posebne uređaje za zagrevanje i sušenje odeće za zaštitu od hladnoće.

Poslodavac je dužan redovno slati zaposlene koji rade u prostorijama ispod -25 Celzijevih stepeni na lekarski pregled.

Takođe se navodi koliko dugo zaposleni treb da rade u hladnim uslovima. Do temperature od -5 Celzijevih stepeni zaposlenic bi nakon dva i po sata rada trebalo uzeti kratku pauzu. Ispod -5 stepeni do -30 stepeni, radni intervali treba da budu ograničeni na oko 90 minuta.

Kad je napolju hladno, često su nepovoljni vremenski uslovi poput vetra. Ovde je važno da poslodavac zaposlenima osigura dodatnu prikladnu odeću i opremu ili ih uređajima zaštiti od vetra.U slučaju snega i leda poslodavac treba posipanjem sprečiti zaleđene površine i što pre očistiti sneg. Tako se može smanjiti rizik od nezgoda za zaposlene na najmanju moguću meru.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR