Glas Javnosti

Borel: 2030. godina nije precizan datum za proširenje Unije

Svet
Autor: Glas javnosti

Moramo imati cilj, jer vremena nemamo

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je da 2030. godina nije precizan datum za proširenje Unije, ali da je dobro imati cilj i horizont, jer vremena nema.


„Dobro je imati cilj i horizont. To je politički horizont i svrha odrđivanja datuma je da mobiliše političku energiju kako bi se stvari pokrenule“, rekao je Borelj uoči neformalnog samita Evropskog saveta u Granadi.

Podvukao je kako je dobro imati horizont i cilj, ali to ne znači da je to precizan datum.


„Ako nemamo hotrizont, ljudi će da misle da imamo vremena. Ne, nemamo vremena, previše dugo traje proces proširenja, sada je Ukrajina došla kao novi kandidat i pokrenula sve države koje stoje u redu, i taj red će se pokrenuti i kretaće se brže“, ocenio je Borel.

Juče je u Granadi održan i samit Evropske političke zajednice što je, prema rečima predsednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole, bila prilika da se sa partnerima i susedima EU razgovara o proširenju.


„Uporedo sa tim, mi moramo da se reformišemo i mislim da je krajnje vreme za razgovore u EU, da vidimo šta bi trebalo da radimo, jer ono što funkcioniše kad nas je 27, neće funkcionisati kada nas bude 32, 33 ili 35“, poručula je Metsola uoči današnjeg samita Evropskog saveta. EU, prema njenim rečima, mora biti kredibilnija u tom procesu i uverena je da je juerašnji dan, kako je rekla, da prave impute kako bi se svi razgovori obavili na vreme za samit Evropskog saveta u oktobru i decembru.


Govoreći o tome koji su najveći izaziovi za proširenje Unije, predsednica Evropskog parlamenta je poručila da se moraju sačekati izveštaji o svim zemljama kandidatima, ali da je pozicija institucije kojoj predsedaca jasna.

„Kada se ispune svi uslovi, trebalo bi da idemo na naredni korak. Ako bude pozitivnih pomaka, to znači da bi trebalo da pokrenemo pregovore. Moramo da pogledamo kakva je situacija u Ukrajini i Moldaviji, kakva je situacija u državama Zapadnog Balkana. Mi smo im to dužni: Ne možemo samo doći ovde i sastati se sa našim kolegama iz tih država i ponovo otići i sastati se nekada ponovo“, kazala je Metsola.

Istakla je da je posvećena tome, i da veruje da isti stav imaju i njeni partneri u institucijama EU.


„Za nas je uvek bilo jasno – kada se ispune svi uslovi. sprovedu naredni koraci, niko ne bi smeo da ostane zapostavljen”, zaključila je Metsola. Podsetimo, Nemačka i Francuska nedavno su predstavili rezultate rada grupe eksperata sa predlozima o funkcionisanju EU sa 30 ili više članica.

U preporukama te grupe stoji da bi EU trebalo da postavi cilj da bude spremna za proširenje do 2030. godine, a kandidati za pristupanje treba da rade na ispunjavanju kriterijuma za pristupanje EU do ovog najranijeg datuma ulaska.

Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR