Glas Javnosti

BOLNICE KRCATE: Više od 7.000 dece obolelo od nepoznate respiratorne bolesti ​u Kini

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineski zvaničnici saopštili su da „nema neobičnih ili novih bolesti" među slučajevima pneumonije kod dece, kažu iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Dečja bolnica u Pekingu saopštila je državnim medijima da je najmanje 7.000 dece primljeno u instituciju, što daleko premašuje njen kapacitet.


Kina nije otkrila nijednu "neobičnu ili novu bolest" uprkos tome što su bolnice preplavljene decom koja pate od respiratornih bolesti, rekli su zvaničnici u četvrtak.



Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je u sredu od Kine da pruži detalje o naglom porastu „nedijagnostikovane upale pluća kod dece“ u severnim delovima zemlje zbog straha od nove epidemije virusa. Zdravstveno telo je zatražilo dodatne epidemiološke i kliničke informacije i rezultate testova od kineskih zvaničnika.


Prošle nedelje najveća pedijatrijska bolnica u obližnjem Tjenđinu je navodno primila više od 13.000 dece na svojim ambulantnim i urgentnim odeljenjima.



Peking je odgovorio na zahtev SZO u roku od 24 sata po pravilu, rekavši da je "rutina" tražiti informacije od država članica.

„Kineske zdravstvene vlasti nisu prijavile nikakve promene u prezentaciji bolesti“, saopštila je SZO. Dodaje se da su kineski zvaničnici rekli da porast broja pacijenata nije preopteretio bolnice u zemlji.


Kineska Nacionalna zdravstvena komisija je prošle nedelje objavila da je došlo do povećanja broja obolelih od različitih respiratornih bolesti, posebno gripa, kovida, respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i upale pluća, koja se definiše kao učestala bakterijska infekcija koja napada mlađu decu.

Lokalni mediji su izvestili o stalnom porastu infekcija povezanih sa patogenom zvanim mikoplazma među malom decom i učenicima osnovnih škola.



Najveći kineski medicinski centar za respiratorne bolesti - bolnica u Pekingu Čaojang - prijavio je porast stope pozitivnosti na mikoplazmu kod dece za 40 odsto, u poređenju sa samo 6 odsto među odraslima. Prodekan Tong Zhaohui je prošle nedelje upozorio da mikoplazma ima tendenciju da izazove velike epidemije svakih "tri do sedam godina".

U saopštenju SZO-a, objavljenom u sredu, navodi se da je potrebno više informacija o žarištima širenja dečije upale pluća u severnim oblastima Kine usled medijskih izveštaja i podataka ProMeda.

Posle objavljivanja saopštenja, u tekstu kineske državne novinske agencije Sinhua u kojem su citirani zvaničnici Nacionalne zdravstvene komisije, navodi se da se obraća posebna pažnja na dijagnostikovanje i negu dece sa respiratornim bolestima.


Iako pominjanje Kine i talasa infekcija može dovesti do nervoze kod ljudi, koje to podseća na pandemiju korona virusa, zahtevanje transparentnosti je dobra praksa za SZO.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR