Glas Javnosti

BIZARAN SLUČAJ U VELIKOJ BRITANIJI: Ubio ženu lečeći je "terapijom šamarima"

Svet
Autor: Glas javnosti

Sedam godina nakon kontroverzne metode lečenja koja je okončana tragedijom priveden je pravdi.

Hongči Sjao (60) optužen je za ubistvo iz nehata iz grubog nemara nakon što je 71-godišnja Danijel Kar-Gom umrla tokom "terapije šamaranjem" u seoskom hotelu u Velikoj Britaniji.

Danijel Kar-Gom umrla je dok je učestvovala u radionici u Kliv Hausu u Sendu, u Viltširu, 20. oktobra 2016. godine.


Radionica je uključivala "paida lađin terapiju", sa pacijentima koji dobijaju šamare ili sami sebe šamaraju. Kar-Gom, iz Levesa u Istočnom Saseksu, prisustvovala je radionici verujući da će joj pomoći s problemima sa dijabetesom.

Policija u Viltširu saopštila je u četvrtak da je Hongči Sjao iz Klaudbrejka u Kaliforniji optužen za ubistvo iz nehata iz grubog nemara.

"On se vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo iz Australije po nalogu za ekstradiciju i odveden je u Gejblkros pritvor u Svindonu, gde je optužen. Ovo se odnosi na smrt Danijel Kar-Gom u Kliv Hausu u Sendu u oktobru 2016.", saopštila je policija.

Porodica Denijel Kar-Gom je ranije saopštila da ona je prihvatila alternativnu i holističku medicinu i terapije.

Rođena u Francuskoj, Kar-Gom se preselila u Veliku Britaniju sa 21 godinom. Dijagnostikovan joj je dijabetes 1999. godine, ali se borila s ubrizgavanjem insulina zbog straha od igala.

"Uvek je želela da pokuša da pronađe alternativne metode lečenja i bavljenja dijabetesom i bila je veoma zainteresovana za alternativnu i holističku medicinu i terapije. Znam da je očajnički želela da pokuša da se izleči od ove bolesti. Uvek je vodila zdrav način života i bila je uporna da je ništa neće sprečiti da živi punim životom. Poslednjih godina, mama je bila u odličnim odnosima sa svojim partnerom, u divnom domu i putovala je svetom. Bilo je mnogo života u njoj", rekao je njen sin Metju Kar-Gom, koji živi na Novom Zelandu.


On je dodao da je smrt njegove majke bila "veliki šok" za porodicu.

Metoda opasna po život i zdravlje

Paida lađin metoda podrazumeva da se pacijenti šamaraju ili sami sebe šamaraju. Naziv "paida" potiče od mandarinskih reči za šamaranje po koži, dok "lađin" znači usvajanje položaja za istezanje mišića.

"Paida" i "lađin" su povezani sa konceptom tradicionalne kineske medicine "ša", idejom da je krv zatrovana toksinima i da treba da se izbaci. Smatra se da šamari poboljšavaju cirkulaciju i izvlače "ša".

Metoda je kritikovana jer nema naučnu osnovu.

Optuženi Sjao je "prirodni iscelitelj i osnivač Pailala instituta u Kaliforniji" i napisao je knjigu "Isceli se prirodno sada", istražujući prednosti "paida lađina". Vodio je radionice o praksi širom sveta.

Veb stranica Instituta Pailala prodaje prenosive lađin klupe i ručno oblikovane "šamarače".

"Naša misija je da transformišemo naš svet u zdravije mesto, omogućavajući svakom od nas da probudi svoju moć samoisceljenja, sa kojom smo rođeni, da se izlečimo, smanjujući troškove lečenja i povezane potencijalne neželjene efekte", navodi se na tom sajtu.

Godine 2019. Martin Ledvik, glavna medicinska sestra u Cancer Research UK, rekla je: "Paida la]in je izuzetno opasna. Pozivamo ljude da ne učestvuju u ovoj nebezbednoj praksi."

"Ne može biti više zabrinjavajuće nego videti da se tako nešto reklamira umesto posete lekaru, a njegove tvrdnje o raku nemaju nikakve veze sa naučnim činjenicama", dodala je ona nakon što je čula da se pacijenti koji boluju od raka ohrabruju da koriste ovu terapiju.

"Dijagnoza raka može biti neverovatno teška, pa je razumljivo zašto pacijenti traže alternativne tretmane, ali nikome sa rakom ne bi trebalo ponuditi ovo bolno i užasno iskustvo", zaključila je Ledvikova.


Glas javnosti/ T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR