Glas Javnosti

ZAPADNI ZLIKOVCI ODBILI SVE SRPSKE AMANDMANE: Savet Evrope baš nameračio da primi tzv."Kosovo"!

Politika
Autor: Glas javnosti

Na Političkom komitetu PSSE, velikom većinom danas su odbijeni svi amandmani srpske delegacije, a odbijeni su i amandmani Italijana i Mađara.

Rasprava o zahtevu tzv. "Kosova" da bude primljeno u Savet Evrope na plenumu PSSE počeće oko 16.30.

Inače, praksa je da ako se amandmani na ovom Komitetu odbiju velikom većinom, da se onda o njima ne raspravlja u plenumu, ali može da se uloži prigovor sa zahtevom da se ipak stave na raspravu i dovoljno je da to zatraži deset poslanika. 


(Foto: Jutjub)

Srpska delegacija u PSSE podnela je 10 amandmana na tekst preporuke za prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju, a šefica delegacije Srbije Biljana Pantić Pilja juče je rekla za Kosovo onlajn da je to pokušaj da se ublaži Mišljenje izvestioca PSSE Dore Bakojani.

Jednim od amandmana koje je podnela srpska delegacija tražilo se odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo, dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija "ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije".

Srbija je tražila i da se predloženi tekst izmeni tako da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja zahteva tzv. "Kosova" za članstvo, a ne "post-pristupna obaveza", kako stoji u preporuci.



Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja izjavila je da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PSSE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koje su predložili članovi italijanske delegacije i član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

Pilja je dodala da su amandmani odbijeni velikom većinom i da se samim tim neće razmatrati na plenarnoj sednici PS SE, osim ukoliko se ne uloži prigovor.

Srpska delegacija u PS SE podnela je juče 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, a njima se pored ostalog traži odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo kao i da formiranje ZSO bude pretpristupni uslov.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR