Glas Javnosti

Osam uhapšenih zbog falsifikovanja dokumenata za Albance s Kosova priznalo delo

Hronika
Autor: Glas javnosti

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) je saopštilo da je osmoro od ukupno 17 uhapšenih priznalo izvršenje krivičnog dela. Oni su uhapšeni zbog sumnje da su za kosovske Albance izradili više od 400 falsifikovanih dokumenata i na taj način pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 100.000 evra.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da preduzima određene dokazne radnje u krivičnom postupku i to protiv: Mirka Nikolića, Nebojše Grujića, Viktora Stojkovića, Lidije Ristić Stojković, Sanje Borović, Nebojše Petrovića (pripadnici prve organizovane kriminalne grupe), Rajka Bojovića, Alekse Bojovića, Biljane Despotović, Dragana Gojovića, Ilije Doskovića, Zorana Velanca, Saše Komlenovića, Miodraga Bojovića, Miomira Pavlovića, Sonje Kujović i Brankice Đurišić (pripadnici druge organizovane kriminalne grupe).

Oni se terete da su izvršili krivična dela falsifikovanje isprave, krivično delo zloupotreba službenog položaja i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.


Na saslušanju je osmoro osumnjičenih priznalo izvršenje krivičnog dela, sedmoro osumnjičenih se branilo ćutanjem, dok je dvoje osumnjičenih negiralo izvršenje krivičnog dela, saopštilo je tužilaštvo.

Javni tužilac za organizovani kriminal je posle saslušanja predložio sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu da se u odnosu na devetoro osumnjičenih odredi pritvor.

TOK je ranije saopštilo da postoje sumnje da su ove organizovane kriminalne grupe nabavljale i izrađivale falsifikovana dokumenta i to: lične karte, ugovore o poklonu, ovlašćenja, punomoćja koja su se odnosila na kupoprodaju katastarskih parcela na Kosovu u vlasništvu raseljenih lica srpske nacionalnosti sa teritorije Kosova, i na taj način su osobama albanske nacionalnosti sa Kosova, koje su zainteresovane za dobijanje statusa državljana Srbije, na nezakonit način omogućavale prijavu prebivališta, dobijanje državljanstva i ličnih isprava.

Takođe, zainteresovanim licima su pravili falsifikovana svedočanstva, diplome o završenom srednjem, višem i visokom obrazovanju i time su ovim licima omogućili da koriste ove falsifikovane dokumente kao prave.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR