Glas Javnosti

ŠTA ĆE BITI SA BELIM LUKOM? Odakle će se i kakav uvoziti?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Velika količina roda belog luka u Italiji je stradalo zbog obilnih padavina. Padavine i visok nivo vlage sredinom maja uzrokovale su ozbiljne probleme sa kvalitetom.

Uvoz iz Turske i Egipta
- Trenutno svi trgovci žure da nabave beli luk koji ima dobru ili barem prihvatljiv kvalitet. Cene naravno rastu, ali samo proizvodi koji su zadržali dobar kvalitet dostižu visoke kotacije - izjavio je Antonio Tučilo iz kompanije Agrimpex Farmingu koja se bavi kupovinom, distribucijom i izvozom ovog povrća na međunarodna tržišta.
Kaže kako uvezeni proizvodi dolaze ne samo iz Kine koja je tradicionalno najveći svetski izvoznik, nego i iz Egipta i Turske što inače ne bi uzimali u obzir.
- Turska ne prerađuje dobro proizvode i ne sledi sve standarde našeg tržišta, iako su poboljšali svoje seme. Egipatski beli luk je ljubičastog tipa, ali je kvalitet niži, slična onom iz Meksika ili ranog luka sa Tajvana, s lukovicama koje imaju puno malih češnjeva - opisao je.
I Španija ima problema
Čitava godina za uzgoj ovog povrća je komplikovana.
- Španija se takođe morala nositi sa štetom uzrokovanom kišom zbog čega je bilo teško održavati uobičajene standarde. Usmereni smo na proizvodnju u Južnoj Americi sa nadom da će biti dobar - zaključio je.
Deo Španije je pogodila i suša, najviše u Andaluziji gde proizvođači nisu mogli da navodnjavaju useve. Tamo je u startu sadnja smanjena za 20%.


Glas javnosti/ N03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR