Glas Javnosti

SRAMOTA, ORASI NA PIJACI I DO 2.000 DINARA! Sezona slava i posta se zahuhtava, a cene posnih proizvoda raznolike

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nije se skoro dogodilo da kilogram oraha košta više od lešnika ili badema. Baš ova situacija primetna je na tržnicama širom Srbije.

Vreme je božićnog posta i slava, pa praznične trpeze ne mogu da prođu bez ovog orašastog ploda i građani ga uzimaju mahom na kilograme, pa koliko košta da košta. A nije malo - čak 2.000 dinara! S druge strane, ljubitelji ribe negde mogu i da uštede, budući da je cena šarana nešto niža nego lane.

Ove godine rod oraha značajno je lošiji nego pre, usled nepovoljnih vremenskih uslova. Zato je i cena skočila na pijacama. Nema ga u nabavci, kako nam kažu trgovci, a potražnja je velika.

Baš ova situacija primetna je na tržnicama širom Srbije. Vreme je božićnog posta i slava, pa praznične trpeze ne mogu da prođu bez ovog orašastog ploda i građani ga uzimaju mahom na kilograme, pa koliko košta da košta. A nije malo - čak 2.000 dinara! S druge strane, ljubitelji ribe negde mogu i da uštede, budući da je cena šarana nešto niža nego lane.

Screenshot  Youtube
foto: Glas javnosti

Ove godine rod oraha značajno je lošiji nego pre, usled nepovoljnih vremenskih uslova. Zato je i cena skočila na pijacama. Nema ga u nabavci, kako nam kažu trgovci, a potražnja je velika.

- Ma koliko čudno zvučalo, naš narod voli da posti, naročito oni koji dolaze na pijacu. To je pokazalo moje višedecenijsko trgovačko iskustvo i koliko god da cena raste, u vreme posta ljudi su spremni da plate koliko treba, i to bez ustezanja - kaže nam Admin sa beogradske pijace "Zeleni venac".

Na pijacama nema velikih razlika među prodavcima, kada je o cenama posnih proizvoda reč. Za kilogram oraha rodom iz Istočne Srbije, odnosno Zaječara, Aleksinca i Soko banje, potrebno je izdvojiti 1.300 dinara. Građani ga uglavnom kupuju na pola kilograma, ali pred pripremu slavske trpeze, u kesi se nađe i po nekoliko kilograma. U odnosu na uskršnji post, cena je 300 dinara viša.

- Kupci nisu iznenađeni poskupljenjem. Uglavnom svi imaju nekoga na selu, pa su upoznati sa slabim rodom oraha ove sezone - napominje nam još jedan trgovac posnim orašastim plodovima i suvim voćem.

Beogradska tržnica, ipak, nije najskuplja. Za orahe Čačani treba da izdvoje čak 2.000 dinara, u Loznici 1.800. Najniža cena nekima omiljene grickalice zabeležena je u Nišu i Zaječaru, i košta 600, odnosno 800 dinara po kilogramu.

pixabay
foto: Glas javnosti

U odnosu na to koju vrstu badema preferiraju, građani treba da izdvoje od 900 do 1.200 dinara, indijski orah vredi 1.100 ili 1.200 dinara, lešnik 1.000 ili 1.100 dinara, dok pistaći i dalje "drže nivo" i u orašastom carstvu su najskuplji - 1.600 dinara po kilogramu. Kada je o suvom voću reč, cene su stabilne u odnosu na prošlu godinu. Za kajsiju treba dati 1.200 dinara, suvo grožđe je 300 do 400 dinara, dok je šljiva 500 dinara.

Neizostavni deo posne trpeze svakako je i riba. Ove godine veća je navala na riblje meso kada je slavski dan, a stalni kupci barem jednom nedeljno pazare u proverenim ribarnicama. Sveži šaran, pastrmka i oslić su skoro po pravilu najtraženiji među kupcima. Kako su nam rekli trgovci, šaran je nešto jeftiniji nego prošle godine i košta oko 700 dinara, što je opet skuplje nego u isto vreme 2021. godine, kada se za kilogram šarana izdvajalo 400 dinara. Pastrmka je nešto skuplja, te je cena ribe 740 dinara.

Orada i brancin po običaju spadaju u skuplje proizvode, pa za njih iz novčanika treba dati 1.300 dinara, odnosno 1.450. Odmah za njima je smrznuta lignja, za koju će potrošači izdvojiti skoro 2.000 dinara.

Glas javnosti / B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR