Davor Gorinović iz Tavankuta i njegova porodica bave se voćarskom proizvodnjom od 2000. godine, a savremen zasad višanja zasnovali su 2015. godine videvši dobru priliku za razvoj. Međutim, poslednjih godina situacija i voćarskoj proizvodnji je sve teža.
Pored visokih troškova proizvodnje, nepovoljne vremenske prilike uticale su da prošle godine imamo drastično smanjenje voćarske proizvodnje.
- Veliko je smanjenje voćarske proizvodnje u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu, negde oko 260.000 tona. Najveće smanjenje imali smo kod šljive, oko 130.000 tona, kod jabuke 105.000 tona - kaže prof. dr Zoran Keserović, predsednik Naučnog društva voćara Vojvodine.
Stručnjaci kažu da je pojava visokih zimskih temperatura poslednjih godina već postala uobičajena pojava dodajući da voćari moraju da prilagode proizvodnju novim vremenskim uslovima.
- Prilikom podizanja novih zasada treba voditi računa o lokalitetu, pre svega da se pažljivo bira mesto sadnje za voćne vrste koje su osetljive na mrazeve - prof. dr Nenad Magazin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu,
Proizvođači napominju da na sve moguće načine pokušavaju da doskoče novim uslovima proizvodnje, a stručnjaci se nadaju da će ova godina biti bolja od prošle.
- Ostavili smo rezudbu za kraj, da bi pupoljci što kasnije krenuli - naveo je Gorinović.
Glas javnosti/ R06S