Glas Javnosti

Mačvanski ratari zbog troškova seju besemensku pšenicu, ali struka upozorava an probleme

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Jesenja setva pšenice počinje sa već punim skladištima, ali je sigurno da će biti zasejane manje površine nego prošle godine. Zbog niske cene roda, poljoprivrednici će štedeti na repromaterijalu da bi smanjili troškove. Mnogi ratari u Mačvi najavljuju da će umesto semenske pšenice sejati seme s tavana.

Setvu pšenice mačvanski poljoprivrednici bezvoljno planiraju. Brine ih neizvesna proizvodnja i gubici koje imaju zbog niske cene ovogodišnjeg roda.
„Mislim da ispod 28 do 30 dinara, na tu cenu možemo da se uklopimo, uz neku minimalnu zaradu. Cena od 19, trenutna, baš je niska. Ovogodišnji rod sam ostavio na čuvanju, smatrajući da će cena otići gore“, kaže Svetislav Živanović, poljoprivrednik iz Tabanovića.
Ratari kažu da će pšenicu sejati samo zbog plodoreda. Repromaterijal mnogi još nisu nabavili.

Zašto ratari nemaju računa u setvi

Kilogram semenske pšenice košta kao tri kilograma merkantilne. Zbog toga će mnogo veći broj poljoprivrednika ove godine sejati seme sa tavana.
U jednoj poljoprivrednoj apoteci kažu da do sada nisu prodali ni kilograma semenske pšenice.

Primena pune agrotehnike, izostaće na mnogim parcelama. Štedeće poljoprivrednici i na mineralnom đubrivu.

„Tanjiraćemo teškom tanjiračom. Đubriti nećemo osnovno. Računam da ima nekih zaliha stajnjaka od ranije. Uzeću od nećaka tavanušu“, navodi Siniša Ivanović iz Tabanovića.

Dodaje i da neće kupovati seme, jer nema računa. Kako kaže, nema računa ni od pšenice koju je sejao.

Preporuka semenski materijal i puna agrotehnika

„Ne bi bilo ni to rešenje, da se zaseje na bilo kakav način, bez neke pune agrotehnike. Mislim da bi onda tek bili u problemu. Preporuka struke je da se radi sa semenskim materijalom deklarisanim i sa koliko toliko potpunom agrotehnikom uopšte u procesu milirativnih aktivnosti pre setve“, naglašava Darko Simić iz Poljoprivredne stručne službe Šabac.

Procena je da će pšenicu iz ambara ove jeseni posejati više od polovine poljoprivrednika. U Mačvi će sejalice u polje sledeće sedmice.

Glas javnosti /S04S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR