Glas Javnosti

Da li se uzgoj jabuka isplati?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Danas se reči voćarstvo i jabuka ispisuju crnim slovima, jer je i situacija takva, ocenio je Franci Štampar sa Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, na nedavnom savetovanju voćara u Gruži.

Ovaj poznavalac prilika na tržištu jabuka u svetu, savetuje za Dobro jutro da oni koji imaju do 40 tona prinosa po hektaru, što pre poseku stabla, jer to nije dovoljno da bi se pokrili troškovi.
– I u Evropi se krče voćnjaci pod jabukama, koji nisu isplativi. Procenjuje se da je 30% ukupnih zasada pod jabukama jednostavno nestalo. Danas jedino voćnjaci koji daju 50 tona i više po hektaru mogu da opstanu. Još 2019. godine nastupio je kraj voćarskog raja na ovim prostorima. Tada su jabuke iz Srbije prodavane po 70 i 90 evrocenti, a recimo u Sloveniji, prodavane su po 18 do 20 centi. Posledica te cene je smanjenje voćnjaka u Sloveniji sa 3.000 na 1.200 hektara. Ali, prinos je ostao isti, možda čak i 10% viši – tvrdi Štampar.

To znači da su slovenački voćari primenili sisteme gajenja koji odgovaraju ovom vremenu. Naime, u veoma bliskoj budućnosti nastupa vreme pravih profesionalaca, bez obzira na to da li imaju 3 ili 300 ha. Više nije bitno koliko ko ima hektara, već kilograma. I računica se nalazi više u kilogramima, a manje u površini zasada, veruje Franci Štampar.
Navodi da je prošle godine proizvodnju jabuke pratilo mnogo problema. Vrućine, suša, drastično poskupljenje repromaterijala, cena radne snage koja je skočila i u Srbiji, zatim niske cene jabuka u jesen i slaba prodaja tokom zime.
On predlaže dva sistema gajenja 3,2×0,8 m ili još efikasniji i lak za proizvodnju 3×0,6 m.

– Po prvom sistemu očekivani rod po hektaru u trećoj godini je od 56 do 70 tona. Ako je cena kilograma predviđenih 25 centi, očekivana zarada u trećoj godini je 17.500 EUR. Ili, po ceni od 35 centi dobit je 24.500 EUR. Troškovi proizvodnje u punom rodu su oko 10.000 EUR. Po drugom sistemu sadnje prinos je od 55 do 100 tona. Očekivana zarada je 25.000 EUR po ceni od 25 centi ili 35.000 po 35 centi. Troškovi održavanja su isti kao i u prethodnom sistemu. Zato kažem da oni ispod 40 tona po hektaru ne mogu da opstanu, jer će za cenu od 25 evrocenti zaraditi taman za troškove. Rešenje je, dakle, u kilogramima – zaključuje Štampar, prenosi B04S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR