Glas Javnosti

SIMULIRALI KRIZU ISKLJUČENJEM STRUJE: Beč vežbao za slučaj dužeg nestanka struje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Krizni štab Grada Beča nedavno je obavio vežbu na kojoj je simulirano dopunjavanje goriva ustanovama za hitne intervencije i drugim važnim organizacijama kritične infrastrukture za slučaj dužeg prekida električne energije. Početna situacija pretpostavljala je nagli regionalni nestanak struje. Pošlo se od toga da će nestašica struje trajati 72 sata. Krizni štab Grada Beča aktivirao je stručnu grupu

- Grad Beč smatra važnim da unapred pripremi i vežba predvidive scenarije kako ne bismo bili iznenađeni - kaže zamenik načelnika gradske uprave Volfgang Miler.
- Priprema za krizne situacije u dvomilionskoj metropoli ima posledice za celu Austriju. Zbog toga vežbamo - istakao je Miler.

Vežbu je vodio Krizni štab Grada Beča, a glavni učesnici bili su Profesionalna vatrogasna brigada Beč i OMV kao operater skladišta za gorivo u istočnom delu Beča - Lobau.
Posebno važan deo vežbe bila je dojava potrebnih količina goriva putem radio stanica, uzimajući u obzir da normalna sredstva komunikacije poput telefona i e-maila ne funkcionišu. Logistiku i raspored obavljala su naftna preduzeća i prevoznici koji su učestvovali na vežbi.
Neizostavni su bili i Bečka elektrodistribucija, gradski prevoznik Bečke linije, Profesionalna služba za spašavanje, Policijska uprava Beča, Bečki zdravstveni savez, kao i gradska čistoća. Predstavnici Ministarstva za zaštitu klime, Ministarstva unutrašnjih poslova, Privredne komore, kao i predstavnici kriznog menadžmenta Donje Austrije i Burgenlanda (Gradišća) su takođe prisustvovali vežbi.

Uspešno obavljen krizni scenario obuhvata više aspekata. Da bi organizacije hitnih službi mogle da funkcionišu neizostavno je snabdevanje gorivom. Takođe je gorivo neophodno za održavanje kritične infrastrukture, kao što su bolnice.


Centralno skladište goriva OMV-a Lobau smešteno je tamo gde je najveća potreba, na istoku Austrije. Na Beč, Donju Austriju i severni deo Burgenlanda otpada 37 odsto ukupne potrošnje naftnih proizvoda u Austriji. U skladištu Lobau OMV može skladištiti oko 1,63 miliona kubnih metara sirove nafte, naftnih derivata i aditiva. Prekid struje koji bi trajao nekoliko dana je malo verovatan, ali ukoliko bi se dogodio Bečka elektrodistribucija bi preduzela sve neophodne mere snabdevanja, kažu iz Kriznog štaba glavnog grada Austrije.

Glas javnosti/ N08S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR