Glas Javnosti

Početak terapije novim inovativnim lekovima za prve pacijente u onkologiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sa uvođenjem novih lekova, očekujemo značajan porast pacijenata koji će se obratiti tercijarnim centrima", istakao je načelnik stacionara Klinike za medicinsku onkologiju.

Zahvaljujući naporima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja, početkom godine usvojena je nova lista lekova za lečenje malignih bolesti. U prethodne dve nedelje, donesene su i prve konzilijarne odluke, što je omogućilo da prvi pacijenti počnu terapiju inovativnim lekovima na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, rekao je Dušan Ristić, načelnik stacionara Klinike za medicinsku onkologiju.

On je podsetio da prvi put lekovi sa nove liste nisu samo za odmakle stadijume bolesti, već se koriste i za rane stadijume, gde se očekuje da će ti lekovi napraviti razliku u preživljavanju. "Ovime je terapija malignih bolesti u Srbiji dobila šesnaest inovativnih lekova za lečenje karcinoma dojke, pluća, prostate, melanoma, kolorektalnog karcinoma, primarnog karcinoma jetre i multiplog mijeloma", rekao je Ristić.


Očekuje se značajan porast priliva pacijenata u tercijarne centre sa uvođenjem novih lekova, što će stvoriti nove logističke izazove. "Što se tiče Instituta, očekujući povećan priliv pacijenata, kapaciteti za primenu terapije preko dnevnih bolnica su duplirani u okviru postojećeg prostora na Institutu", rekao je Ristić.

Nažalost, uz pozitivne efekte, stručnjaci se pripremaju i za potpuno novi set neželjenih efekata novih lekova koji su već zabeleženi u svetu. "Institut je prepoznao ovaj problem i trudimo se da uspostavimo bolju komunikaciju sa pacijentima radi ranog prijavljivanja neželjenih efekata, kao i da formiramo multidisciplinarni tim koji će efikasno reagovati na ozbiljne neželjene efekte terapije", rekao je Ristić.

Ovaj multidisciplinarni tim neće činiti samo onkolozi, već i lekari drugih specijalnosti, poput dermatologa, kardiologa i neurologa, s obzirom na sličnost neželjenih efekata imunoterapije sa autoimunim bolestima. "Nadamo se da ćemo ovim obezbediti maksimalnu korist po naše pacijente u najbezbednijim uslovima", zaključio je Ristić.

Glas javnosti /D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR