Glas Javnosti

Najčešće falsifikovan lek u Srbiji: Punjen otrovima za pacove i antifrizom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svaki drugi lek koji se kupuje na internetu je falsifikat, podaci su Svetske zdravstvene organizacije

Tiha i javnosti nepoznata pandemija falsifikovanja lekova, koja odnosi stotine hiljada života, zavladala je svetom, izjavio je za RTS Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. 

Ističe da lekovi koji se kupuju na ilegalnim tržištima sadrže i otrove za pacove, antifriz i prah od cigle, a posledice mogu biti smrtonosne. Jedino su sigurni lekovi iz apoteka – mimo njih su rizik, naglašava Zelić.

Svaki drugi lek koji se kupuje na internetu je falsifikat, podaci su Svetske zdravstvene organizacije. Prošlogodišnja zarada na ilegalnom tržištu dostigla je 431 milijardu evra, navodi SZO

 
Pavle Zelić, gostujući u Dnevniku RTS-a, izjavio je da je SZO na poslednjem sastanku na kojem je prisustvovao, iznela podatak da 700.000 ljudi godišnje umre zbog izostanka efikasnosti leka, koji se najčešće nabavlja na ilegalnom tržištu.

- Danas se falsifikuju lekovi za najteže bolesti, poput kancera. Kriminalci koji deluju na svetskom nivou su se udružili i pokušavaju da infiltriraju lekove u legalne lance snabdevanja - naglašava Zelić.

"Rizik od toksina"

Prema njegovim rečima, Srbija je bila uspešna da zaštiti svoje lance snabdevanja.

- Procenjuje se da je evropsko tržište manje od jedan odsto zagađeno falsifikovanim lekovima. Smatramo da je naš lanac snabdevanja zaštićen. Zabrinjava nas što pacijenti nabavljaju lekove na ilegalnom tržištu, poput interneta i društvenih mreža jer su u riziku da dobiju toksičan lek - navodi Zelić.

Ističe da se u Srbiji najčešće falsifikuju lekovi za erektilnu disfunkciju, koji se često nabavljaju ilegalnim putem.


- Pacijenti se stide da uđu u apoteku. To nije nikakvo opravdanje. Oštećenja bubrega i jetre, kao nuspojave, su česta. Ako neko dođe u posed sumnjivih lekova, treba da to prijavi Agenciji za lekove - upozorava Zelić.

Otrovi za pacove i antifriz

Zelić kaže da vrlo teško može da prepoznamo da li je lek falsifikovan, te da se jedino laboratorijskom analizom to može utvrditi.

- Pedeset odsto lekova sa interneta su lažni, a 96 odsto prodajnih mesta su izvori takvih lekova. Lek u apoteci je siguran, a mimo nje je rizik. Potencijalne opasnosti su – od izostanka efekta, koji nekog može da vodi u smrt, do toksičnih sastojaka. Tu ima otrova za pacove, antifriza i praha od cigle - zaključuje Zelić.

 

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR