Glas Javnosti

VEĆI RIZIK OD OVE BOLESTI: Ako volite masnu hranu višak kilograma neće biti jedini problem

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Osobe koje jedu mnogo zasićenih masti, takozvanih loših masti kojih ima na primer u maslacu ili govedini, imaju veće izglede da razviju karcinom pluća u odnosu na osobe koje praktikuju nemasnu ishranu, pokazalo je istraživanje.

U poređenju sa odraslima koji nisu unosili mnogo masti, ljudi koji su jeli najmasniju hranu imali su 14 odsto veće izglede za karcinom pluća, utvrdilo je istraživanje.

Za sadašnje i bivše pušače dodatni rizik za karcinom pluća, kao rezultat masne ishrane, je 15 odsto.


Dok je najbolji način smanjivanja rizika kancera pluća izbegavanje cigareta “zdrava ishrana može takođe da pomogne smanjivanju rizika za razvoj kancera pluća”, rekla je koautorka studije Danksia Ju sa „Vanderbilt University Medical Center“ u Tenesiju.

“Naše otkriće pokazuje da povećanje unosa nezasićenih masti uz istobremeno smanjivanje unosa zasićenih masti, posebno među pušačima i onima koji su nedavno prestali da puše može da pomogne u prevenciji, ne samo kardiovaskularnih bolesti, već i karcinoma pluća”, rekla je ona.

Američko udruženje za zdravlje srca preporučuje mediteransku ishranu kako bi se prevenirale kardiovaskularne bolesti.


Naglasak je na pripremi hrane sa biljnim uljima koja sadrže nezasićene masti, kao i  konzumiranje orašastih plodova, voća, povrća, mlečnih proizvoda sa niskim udelom masnoća, ali i ograničavanje unosa crvenog mesa, šećera i soli.

„Te preporuke iste su za prevenciju srčanih bolesti, moždanog udara i šećerne bolesti i rekao bih da su iste u prevenciji karcinoma uopšteno, aposebno kancera pluća“, rekao je dr Nejtan Berger, istraživač sa „Case Western Reserve University“ i „University Hospitals Cleveland Medical Center“ koji nije bio uključen u istraživanje, prenosi N1.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR