Glas Javnosti

VAŽNO JE ZNATI: Ovo su PRAVILNI načini čuvanja mesa u frižideru koji nas štite od TROVANJA

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Potrebno je znati kako se određene namirnice čuvaju u frižideru, a posebno je specifično meso koje može razviti bakterije koje mogu dovesti do trovanja.

Nikada ne treba čuvati termički obrađeno meso u frižideru, a da ga prethodno niste izrezali. Takođw, ako hoćete da sačuvate meso koje je ostalo posle ručka, postoji procedura i za to.

- Velike komade mesa, poput pečenja ili celog pileta, treba podeliti u male količine, kada ih stavljamo u frižider. Ostatke treba čuvati u frižideru na temperaturi od četiri i po stepena ili hladnije i to najkasnije dva sata nakon kuvanja. Međutim, ako je hrana bila izložena temperaturama višim od 32 stepena, trebalo bi je staviti u frižider u roku od jednog sata. To se radi kako bi se sprečio razvoj bakterija - tvrde stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a prenosi lepaisrecna.mondo.rs.

U mesu se najčeće mogu namnožiti bakterije poput ešerihije koli i salmonele koje mogu dovesti do trovanja. U najvećem riziku od propratnih simptoma kao što su dijareja, povraćanja, infekcije krvotoka i slično su deca mlađa od 5 godina, trudnice i osobe starije od 65 godina.

Termički obrađeno, pohovano, pečeno ili prženo meso u frižideru sme da stoji do četiri dana, dok slanina ili kobasica mogu sigurno izdržati u frižideru do nedelju dana. Pre nego što meso ubacite u frižider, dobro bi bilo da ga ubacite u neki sud koji ćete poklopiti ili ga možete prekriti aluminijumskom folijom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR