Glas Javnosti

VAŽNO JE DA ZNATE: Pet načina na koje možemo da poboljšamo mentalno zdravlje u 2024.

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

U moldernom, užurbanom svetu, gde briga o mentalnom zdravlju postaje sve važnija, pred nama je nova godina koja pruža priliku za introspekciju i primenu pet jednostavnih, ali efikasnih strategija.

Ove metode nam mogu pomoći da se nosimo sa stresom i poboljšamo naše opšte mentalno blagostanje.

Isprobajte proverenu metodu za bolji san

Dovoljno spavanje je jedna od najvažnijih stvari koje možemo učiniti za naše mentalno zdravlje. Spavanje igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja, kognitivnim funkcijama i opštem emocionalnom i psihološkom blagostanju.


Stalna i kvalitetna rutina spavanja može imati pozitivan uticaj na suočavanje sa stresom. Davanje prioriteta kvalitetnom spavanju postaje važan korak u brizi o vašem mentalnom zdravlju.

Naučite kako da prepoznate da li je vaša anksioznost zaštitna ili problematična

Normalno je da se ponekad osećate anksiozno. Stručnjaci kažu da je to interni alarmni sistem koji može poboljšati naše performanse i pomoći nam da prepoznamo opasnost. Međutim, važno je biti u stanju da odredite kada nivo anksioznosti nije u normalnom opsegu.

„Ako počnete da primećujete da su zabrinutost i strah stalno prisutni, to je signal da vam je potrebna pomoć“, rekao je lekar i predsednik Američkog psihijatrijskog udruženja Petros Levunis za New York Times

Ostali znaci na koje treba obratiti pažnju su nemir, osećaj straha ili propasti, ubrzan rad srca, znojenje, drhtavica i problemi sa koncentracijom.

Ne razmišljajte previše o brigama
Ako smo skloni da previše razmišljamo, postoji nekoliko jednostavnih načina da obuzdamo tu naviku. Jedna od njih je ometanje. Možemo pokušati da igramo neku stratešku igru ili slušamo muziku.

Budite zahvalni na malim stvarima

Zahvalnost je pozitivna emocija i važno je izraziti je kad god je to moguće. Ovo može uključivati pisanje pisama zahvalnosti ili beleženje pozitivnih stvari u našem životu. Zahvalnost prijateljima, romantičnim partnerima, pa čak i kolegama na poslu takođe može doprineti mentalnom zdravlju.


Pokušajte da se bavite bilo kojom vrstom umetnosti

Mnogi možda znaju da umetnost može da pomogne u očuvanju mentalnog zdravlja. Pisanje pesme, pevanje ili crtanje može nam pomoći da podignemo raspoloženje, bez obzira koliko se smatramo kreativnim.

Jedan od najlakših načina za početak je bojenje. Oko 20 minuta bojenja mandale, složenog geometrijskog dizajna, korisno je za smanjenje anksioznosti.

Održavanje mentalnog zdravlja postaje sve važnije, a ovim praksama možemo stvoriti osnovu za mentalnu ravnotežu i pronaći radost u malim stvarima.

Dobar san, bavljenje umetnošću i zahvalnost su jednostavne i efikasne strategije koje mogu poboljšati naš svakodnevni život i mentalno stanje.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR