Glas Javnosti

Urođena ili stečena, fimoza je bolest koja se uspešno leči

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Problem suženja kožice penisa usled čega se ona ne može prevući preko glavića penisa naziva se fimoza. Ona može biti urođena ili stečena tokom života, a javlja se i kod dečaka u ranom životnom dobu, ali i kod odraslih muškaraca. Neretko se dešava da zbog stida mnogi muškarci zanemare ovaj problem, te kasnije dolazi do komplikacija.

Za ovaj problem ima leka, a može se uspešno lečiti i bez hirurške intervencije. Nekada je, međutim, operacija jedino moguće rešenje. Ipak, najbolju procenu stanja utvrđuje lekar na pregledu koji će vam dati savet o najboljem načinu lečenja. Fimoza je banalno oboljenje koje se uspešno leči hirurškom inrervencijom. Obrezivanje se najčešće izvodi pod lokalnom anestezijom, ređe pod opštom anestezijom sa delimičnom ili totalnom resekcijom uklanjanja kožice. 

Komplikacije koje nastaju usled otežanog održavanja higijene jesu infekcije koje mogu biti vrlo neprijatne, čak i bolne. Javlja se svrab, crvenilo, bol i otok kože glavića i prepucijuma, a to može dovesti do karcinoma glavića i prepucijuma. Kod odraslih muškaraca fimoza može da smeta prilikom seksualnih odnosa, a dovodi i do poremećaja potencije i impotencije. Fimoza može biti izvor infekcija i za muškarca i za ženu, pa dovodi do parafimoze (to je stanje kod koga kožica koja prekriva glans prilikom prevlačenje preko glavića više ne može da se vrati u prvobitni položaj). Najčešći uzroci nastanka fimoze su nedovoljna elastičnost, odnosno neelastičnost prepucijuma, suženje otvora kožice, adhezije, urođeni skraćeni frenulum i slično. 

Fimoza kod dece uspešno se leči kupkama ili steroidnim mastima. Važno je naglasiti da veliku ulogu pri lečenju ima održavanje lične higijene. Prilikom kupanja vrši se blago prevlačenje prepucijuma preko glansa, kako bi se postigla bolja elastičnost prepucijuma. Operativni zahvati vrše se tek u pubertetu. Kupkama možete postići dobar efekat, a evo i kako: Na 50-70 litara tople vode stavite 10-20 grama 10% rastvora kalijum-sulfata. Pritom, kožicu polnog uda lgano povlačite . Potrebno je na nedeljnom nivou 1-2 kupke, a nikako ih tokom tretmana ne sme biti više od 10. Takođe, kupka sa crnim slezom je veoma učinkovita i daje dobre rezultate. Potrebna je šaka crnog sleza koji preko noći ostaje potopljen u hladnoj vodi. Za odrasle muškarce dovoljna je količina od oko 100 grama crnog sleza.

Bilo da se odlučite da problem rešite hirurškim putem (koji je potpuno bezbolan) ili da pomoć potrežite u prirodnim izvorima, imajte na umu da ovaj bezazleni problem može lako biti rešen, ali i to da, usled nereagovanja može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

(Izvor: Herbalia ORG)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR