Glas Javnosti

UPOZORENJE RHMZ: Visoko UV zračenje u Srbiji, ali možete da naučite kako da se zaštitite

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Srbije, UV zračenje u Srbiji će ovih dana biti u rangu visokih ili vrlo visokih vrednosti. Da li i kada treba da se klonimo sunca, ili je dovoljno naneti zaštitnu kremu?

Na severu naše zemlje danas je uglavnom visoko UV zračenje, dok je na jugu Srbije vrlo visoko. Indeks UV zračenja najviši je na jugu zemlje (9). U Beogradu je zračenje visoko (7).

Kada se treba kloniti Sunca
Kada je indeks UV zračenja 6 ili 7, znači da je zračenje visoko i da je potrebno preduzeti mere zaštite.
Kada je 8-10 kaže se da je vrlo visoko i potrebno je kloniti se sunca.
Ako je 11 ili više znači da je zračenje ekstremno visoko, i tada ne bi trebalo izlaziti iz kuće.
Da li nas oblaci štite
Sunčevo zračenje je najintenzivnije ukoliko nema oblačnosti, ili je ona veoma mala.
Sa većom gustinom oblaka zračenje je manje, ali treba imati u vidu da određena količina UV zraka prolazi kroz oblake, piše na sajtu Zavoda za javno zdravlje.Zašto se u vodi "gori"
Mnoge površine reflektuju UV zračenje i doprinose povećanju jačine UV zraka.
Dok trava, zemlja ili voda reflektuju manje od 10% UV zračenja, pesak reflektuje oko 15%, a morska pena oko 25%.
Sneg je posebno dobar reflektor i gotovo udvostručuje izloženost osobe UV zračenju, dok led može reflektovati i do čitavih 80% sunčevih zraka.

Kako se zaštititi
Opšte je pravilo da u periodu od 10 do 16 časova treba izbegavati izlaganje suncu.
Takođe, preporučljivo je korišćenje preparata sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Trebalo bi koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja.
Kada je reč o odeći, preporučuje se nošenje kapa i šešira sa širokim obodima i odeća svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalna odeća sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF - ultraviolet protection factor" oznakom).
Preporučuje se i nošenje naočara sa 100% UVA/UVB zaštitom, ali i kozmetika i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu.
Kako se nanosi zaštitni faktor
 
Zaštitni faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi.

Razlike između UVA, UVB i UVC zračenja
UVA zračenje: Može proći kroz oblake i staklo, izaziva trenutno tamnjenje kože, doprinosi oštećenju kože, koristi se u solarijumima, doprinosi nastanku raka kože.
UVB zračenje: Izaziva crvenilo i opekotine na koži, ima ključnu ulogu u nastanku raka kože, izaziva oloženo tamnjenje kože (3-7 dana), ne prodire značajno kroz staklo.
UVC zračenje: Najopasnija vrsta UV zračenja, može doći do profesionalne izloženosti ovom zračenju (varioci i svi drugi koji rade sa aparatima koji emituju UVC zrake, može izazvati kratkotrajna teža oštećenja oka, poput zapaljenja rožnjače, nekada se koristilo u solarijumima, izveštava RTS.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR