Bučino ulje ili ulje bundeve čini čuda za unutrašnju i spoljnu lepotu. Pored svih ovih vitamina sadrži još i sadrži vitamine B, nezasićene masne kiseline, omega 6 i 9, minerale (fosfor, kalcijum, magnezijum, kalijum) i elemente u tragovima (gvožđe, cink, mangan), lecitin, proteine i salicilnu kiselinu- prenosi agroinfo.rs.
Uticaj ovog ulja na zdravlje je veoma veliki. Da bi stvari bile bolje, odlično ide uz salate i mnoge kombinacije hrane.
Ulje semena bundeve ima mnoge zdravstvene prednosti:
- reguliše problem uvećane prostate
- leči infekcije urinarnog trakta
- reguliše holesterol
- pomaže kod kardiovaskularnih bolesti
- reguliše varenje
- promoviše normalnu funkciju bubrega
- poboljšava imuni sistem
- pozitivno utiče na vid
- pozitivno utiče na raspoloženje
- blagotvorno deluje na kožu
- sprečava gubitak kose
Ulje treba uzimati tri meseca na sledeći način: 2 kašike i to 2 puta dnevno (ujutro sa doručkom i uveče sa večerom)
Postoji nekoliko vrsta bundeve. Ulje se dobija iz semenki, a zatim se koristi za široku paletu kulinarske i medicinske primene. Ulje bundeve može biti tamno zelene boje ili nekada i crveno. U kulinarstvu se koristi u salatama, u desertima, ili čak se dodaje i u supe. Međutim, bitno je da znate da se bundevino ulje ne koristi za kuvanje. Dobra vest je što ga možete veoma brzo i lako napraviti kod kuće.
Kako napraviti bučino ulje?
Ulje bundeve dobija se iz semena štajerske bundeve, koja vodi poreklo iz Austrije. Zovu je i bundeva, tikva ili buča, zato i ime za ulje, bučino ulje. Ove bundeve su savršene za ulje. Ulje bundeve je izvor mnogih ključnih vitamina i minerala.
Sakupite semenke ručno ili, koristeći vrlo oštar nož, razdvojite bundevu tako da su semenke izložene i bundeva se sada lako može očistiti. Uklonite sve semenke, ručno ih razdvajajući od pulpe bundeve. Temeljno operite semenke i pustite da se potpuno osuše. Semenke se moraju dobro očistiti od svih vlaknastih materijala. Pecite semenke na 60c nekoliko minuta u rerni. Vreme pečenja i temperatura imaju veliki uticaj na ukus ulja. Budite oprezni da semenke ne pregore. Nakon ovog vremena izvadite semenke iz rerne, i stavite u pripremljenu presu kako bi isdecili bučino ulje. Ukoliko nemate presu, alternativa je avan i tučak, a zatim procediti kroz gazu. Prikupite ulje i sipajte u čiste staklene posude.