Glas Javnosti

Ubod pčele je zdrav, ali evo kako treba PRAVILNO DA REAGUJETE ako do ovoga ipak dođe

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Pčele su insekti bez kojih ne bismo bili živi. Iako ubod insekata zna da boli, pa i da uplaši ljude, ovaj čin može za nas biti koristan, osim ako nismo alergični. U nastavku saznajte koliko je ubod pčele lekovit i šta da uradite ako do njega dođe.

Ubodi pčela se u nekim zemljama, poput Kine, koriste za lečenje raznih bolesti, od artritisa do raka. Iako se većina ljudi ovih insekata plaši i pokušava po svaku cenu da izbegne ubod, on ipak može doneti korisne stvari za naš organizam. Pčele nemaju nameru da napadnu, ali brane svoju košnicu i same sebe, pa ih ipak možemo smatrati malenom pretnjom. Neke od njih uginu odmah nakon uboda, pri kojem često ostavljaju i svoju žaoku, za razliku od osa koje ne ostavljaju žaoku u koži i mogu da ubodu nekoliko puta.

Usled uboda pčele, ceo organizam se 'uplaši', pa dolazi do ubrzanja dotok krvi u bolestan organ, pospešuje se rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem i razmena materija, stvaraju se antitela, snižava pritisak i holesterol, jača srčana muskulatura, a rezultat svega toga je bolje zdravlje. Naravno, skoro niko se neće svesno izlagati ujedimapčela, ali svakako da, i ako se desi, on može doneti mnogo toga dobro našem organizmu, osim ako nismo alergični.

Pravilno reagujte kada vas ubode pčela

Ako vas ubode pčela, ne treba previše da tražite čime ćete izvaditi žaoku. U ovom slučaju će vam poslužiti kartica ili lična karta. Pritisnite uz ubod, pa će žaoka sama izaći i minimalizovaće se količina pčelinjeg otrova koji je ušao u telo. Dobar izbor je i nož za mazanje, koji ne može da vas poseče. Izbegavajte vađenje žaoke pincetom ili prstima, jer tako može da se pritisne žaoka i oslobodi više otrova koji će ući u naše telo. Osim toga, tako ćete samo proširiti ubod i teže će zaceliti. Kada izvadite žaoku, na mesto uboda stavite hladnu oblogu da bi se otok ublažio i brže nestao. Takođe, ako niste alergični, ubod možete da namažete eteričnim uljem lavande, eukaliptusa ili čajevca. 

Ukoliko ste na ubod alergični, obratite se lekaru.

Glas Javnosti/agroinfo.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR