Glas Javnosti

У апотеке "Београд" стижу хируршке маске

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti / RTS

У борби против коронавируса једна од најважнијих превентивних мера јесте и одржавање личне и здравствене хигијене. Због тога су претходних дана посебно тражене заштитне маске и дезинфекциона средства, али у многим апотекама тога није било.

Министар здравља најавио је да ће од понедељка снабдевеност апотека бити боља, и да ће произвођачи у наредном периоду радити у три смене, а заштитне производе испоручивати искључиво на домаће тржиште.

Од почетка фебруара до данас у апотекама Апотекарске устнове "Београд" продато је око 120.000 маски у тим здравственим установама. Било је проблема у снабдевању, али данас стижу одређене количине.  

Директорка Апотекарске установе "Београд" Јасминка Бјелетић је гостујући у Дневнику РТС-а да рекла да данас долази количина од 15.000 хируршких маски за заштиту од вируса.

"Сваке недеље ми добијамо одређене количине од десет до 15.000, али то оде за дан или два. Сада снабдевамо наше дежурне градске апотеке, и на нама је велики притисак да развеземо довољну количину, не само маски већ и средстава за дезинфекцију. Та средства данас треба да стигну у већој количини", навела је Бјелетићева.

Према њеним речима, Галеника фармација је обећала Апотекарској установи "Београд" да ће од идуће недеље добијати веће количине, од 30 до 50.000, које ће значајно утицати на побољшање снабдевања.

Велика потражња и у Европи 
Додаје да је потребна доза страха, али да у томе не треба претеривати, јер сваки страх може да изазове стрес, што спушта имунитет, који је наша природна одбрана од бактерија.

"Ми у апотекама имамо слику како руке треба да се перу сапуном. Ту су средства за дезинфекцију, од асептана, асепсола, алкохолних раствора, до других дезинфекационих средстава. Ти препарати се израђују у нашим апотекама. Ако се користи раствор, он се користи за дезинфекцију површина, спреј за дезинфекцију просторија, и гел који је идеалан за дезинфекцију руку. Није потребно куповати огромне количине", истакла је Бјелетићева.

Маске, наводи, продају у пакету од 10 комада, а једна маска кошта 27,70 динара.

"То је домаћи произвођач који је најповољнији. Маске које могу да се нађу у другим апотекама су најчешће из увоза, зато је њихова цена и већа. И ми смо имали такве маске, али је увоз ограничен, с обзиром на то да је потражња у Европи велика. Ми немамо разлога да се плашимо да нећемо имати маске с обзиром на то да имамо домаћег произвођача", казала је Бјелетићева.

Број телефона Центра за информације Апотекарске установе Београд је 011/2435-008 на који сви грађани могу да добију информације.

"Има свих лекова, набавили смо још почетком године много веће количине од уобилајених. Пре свега смо инсистирали на сирупима, аналгетицима, антипиретицима, имамо и довољне количине антибиотика. Тако да наши грађани не треба да врше притисак на здравствене раднике, и они су људи и они треба себе да заштите", додала је Бјелетићева.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR