Glas Javnosti

Tri magične namirnice za vaše srce

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Konzumiranje određenih namirnica može da utiče na zdravlje srca. Do sad je nekoliko istraživanja pokazalo da ishrana u mediteranskom stilu, koja sadrži puno voća i povrća, celovitih žitarica, zdravih masti, orašastih plodova i semenki dobro utiče na zdravlje.

Dijetetičarka Victorja Tejlor za „Business Insider“ izdvojila je nekoliko namirnica koje pozitivno utiču na srce i preporučljivo ih je često konzumirati u ishrani. Osim što su dobre za zdravlje srca, dijetetičarka je istakla i da su povoljnija opcija u odnosu na slične namirnice. Smrznuti grašak

Dijetetičarka je savetovala da uvek imate kesu smrznutog graška u zamrzivaču.


„Grašak je jeftin, nema otpada i ne zahteva nikakvu preteranu pripremu osim što ga je potrebno skuvati“, izdvojila je Tejlor. Dodala je da je grašak dobar izvor biljnih proteina te sadrži i vitamin C koji pomaže u zaštiti ćelija i održava ih zdravim.

Takođe, sadrže i vlakna koja mogu „pomoći u smanjenju telesne apsorpcije holesterola. Kikiriki

Kikiriki je idealna opcija za sve one koji žele zdraviju alternativu od kolačića ili torte, ali važno je jesti ga u umerenim količinama, ističe dijetetičarka. Neslani kikiriki bez premaza bogat je izvorom nezasićenih masti, posebno mononezasićenih masti, te sadrži vlakna, proteine i niz vitamina i minerala koji su potrebni u uravnoteženoj ishrani, dodaje Tejlor.

Repičino ulje

Još jedna namirnica koju je dijetetičarka izdvojila je ulje od repice. Kao razlog zašto je ulje od repice dobra opcija, dijetetičarka ističe da je dobra opcija za zdravlje srca, posebno za one ljude s ograničenim budžetom.

„Repičino ulje uglavnom sadrži mononezasićene masti koje pomažu u zaštiti srca održavanjem nivoa dobrog HDL holesterola, dok smanjuju nivoe lošeg LDL holesterola u krvi“, objasnila je ona.


Glas javnosti/ K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR