Glas Javnosti

TOP PREPORUKE ZA TRUDNICE Ove četiri namirnice MORATE da imate u TANJIRU

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Trudnoća je period u kome buduće mame moraju paziti na svoje zdravlje i ishranu kako bi se beba pravilno razvila.

Vrlo je važno da trudnice unose pojedine namirnice redovno kako bi se plod u stomaku pravilno razvio, piše Agroinfo.rs. Stručnjaci posebno preporučuju četiri namirnice koje su vrlo bitne.

Mahunarke

Neke trudnice u ovom periodu imaju problema sa probavom, pa bi u tom smislu mogle da kombinuju mahunarke sa žitaricama kako bi ih lakše podnele. Sočivo, pasulj, grašak, veoma su bitne namirnice koje obiluju vitaminima, folnom kiselinom i gvožđem, pa su preporučljive trudnicama.

Suvo voće i orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput oraha, badema, lešnika obiluju nutrijentima, omega - 3 masnim kiselinama, proteinima. Njima se pridružuje i suvo voće koje sa orašastim plodovima igra važnu ulogu u pravilnom razvoju nervnog sistema bebe. Svakako, u ovim namirnicama ne treba preterivati jer su dosta kalorične, a suvo voće sadrži visoke procente šećera.

Jogurt

Jogurt je vrlo zdrava namirnica i preporučuje se u svim oblicima. On je prirodan probiotik, omogućava pravilan rad creva što povoljno utiče na imunitet koji je važan za bebu.

(Masna) riba

Riba je svakako preporučljiva trudnicama jer je veoma zdrava. Ona sadrži odgovarajuće masti i omega-3 masne kiseline, proteine i jod koji je važan za normalnu funkciju štitne žlezde kod majke. Preporučuje se da trudnice ribu obavezno uvrste u svakodnevnu ishranu, da je jedu pečenu, ne prženu i da je prilikom konzumiranja preliju sa malo limunovog soka.

Osim navedenih namirnica, vrlo je važno i unošenje kvalitetnog mesa kako bi se održao odgovarajući nivo gvožđa u organizmu majke koje će beba u toku svog razvoja usvajati.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP