Glas Javnosti

TIPIČNA KLINIČKA SLIKA KOD SVIH PACIJENATA: U Srbiji registrovano 40 slučajeva majmunskih boginja

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

U pеriоdu оd 17. јunа, kada je registrovan prvi slučај u Srbiјi, do 21. septembra 2022. godine registrovano je 40 potvrđenih slučajeva obolevanja od majmunskih boginja, među osobama muškog pola, uzrasta 21 do 54 godine saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Registrovani slučajevi su sa teritorije Beogradskog (31), Južnobačkog (2), Sremskog (2), Nišavskog (2), Mačvanskog (2) i Južnobanatskog (1) okruga.

Prema informacijama teritorijalno nadležnih instituta/zavoda za javno zdravlje koji su vršili epidemiološko istraživanje, sve osobe su razvile tipičnu kliničku sliku oboljenja sa razvojem ospe, temperature i drugih simptoma i znakova infektivne bolesti. Za tri osobe bilo je potrebno lečenje u bolničkim uslovima, dok su ostale na kućnom lečenju, piše N1.


U svetu je zaključno sa 4. septembrom 2022. godine, prema poslednjem publikovanom biltenu Svetske zdravstvene organizacije, bilo registrovano 52.996 laboratorijski potvrđenih slučajeva i 18 smrtnih ishoda u vezi sa majmunskim boginjama u 102 zemlje, odnosno teritorije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR