Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Evropu, uveliko dele ovu tezu.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasiće u julu ove godine aspartam, jedan od najčešćih veštačkih zaslađivača na svetu, mogućim uzročnikom raka, objavila je agencija Rojters pozivajući se na dva izvora koja su upoznata s procesom.
Aspartam, koji se koristi u velikom broju proizvoda, u julu će prvi put kao "moguće kancerogen za ljude" opisati Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odeljenje za istraživanje raka SZO, rekli su izvori, a prenosi Index.
IARC, čiji je zaključak finaliziran ranije ovog meseca, nakon sastanka spoljnih stručnjaka grupe, ima za cilj da proceni da li je nešto potencijalna opasnost ili ne na temelju svih objavljenih dokaza. Ne bavi se time koju količinu proizvoda osoba može sigurno da konzumira. Takvu preporuku daju drugi stručni odbor SZO za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive), te nacionalni regulatori.
Slični zaključci IARC-a u prošlosti, za različite stvari, izazvali su zabrinutost među potrošačima u pogledu njihove konzumacije, doveli do tužbi i izvršili pritisak na proizvođače da preispitaju recepte i zamene ih alternativama. To je dovelo do kritika da IARC-ove procene mogu da zbune javnost.
JECFA, Odbor Svetske zdravstvene organizacije za aditive, takođe preispituje korišćenje aspartama ove godine. Njegov sastanak započeo je krajem juna, a svoja otkrića trebalo bi da objave istog dana kad će i IARC objaviti svoj zaključak – 14. jula.
Od 1981. JECFA smatra da je aspartam siguran za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica.
Primera radi, odrasla osoba teška 60 kg morala bi da popije između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića, zavisno od količine aspartama u piću, svaki dan da bi bila u opasnosti.
Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Evropu, uveliko dele ovu tezu.
Portparol IARC-a kaže da su nalazi odbora IARC-a i JECFA-e poverljivi do jula, ali je dodao da su "komplementarni", a zaključak IARC-a predstavlja "prvi temeljni korak u razumevanju kancerogenosti".
Poverenštvo za aditive "sprovodi procenu rizika koja određuje verovatnoću da će se određena vrsta štete (na primer, rak) pojaviti pod određenim uslovima i nivoima izloženosti".
Međutim, industrija i regulatori strahuju da bi održavanje oba procesa u isto vreme moglo da bude zbunjujuće, prema pismima američkih i japanskih regulatora u koja je Rojters imao uvid.
"Ljubazno molimo oba tela da koordiniraju svoje napore u reviziji aspartama kako bi se izbegla bilo kakva zabuna ili zabrinutost u javnosti", napisala je Nozomi Tomita, službenica japanskog Ministarstva zdravlja, rada i socijalne zaštite, u pismu koje je 27. marta uputila zamenici direktora SZO Suzani Jakab.
U pismu, u koje su novinari agencije Rojters imali uvid, takođe se poziva da zaključci oba tela budu objavljeni istog dana, kao što se sada događa.
Japanska misija u Ženevi, gde je sedište SZO, nije odgovorila na zahtev za komentar.
Zaključci IARC-a mogu imati izuzetno veliki uticaj.
Povereništvo Međunarodne agencije za istraživanje raka 2015. godine zaključilo da je glifosat "verovatno kancerogen". Godinama kasnije, iako su druga tela poput Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) osporavala tu procenu, proizvođači su i dalje osećali posledice ove odluke.
Nemački "Bayer" 2021. izgubio je treću žalbu na presude američkih sudova kojima je dosuđena odšteta kupcima koji su za svoj rak okrivili korišćenje njegovih sredstava protiv korova na bazi glifosata.
Odluke IARC-a takođe su kritikovane zbog izazivanja nepotrebne uzbune zbog stvari ili situacija koje je teško izbeći.
IARC je noćni rad i konzumaciju crvenog mesa svrstao u kategoriju "verovatno kancerogenih", a korišćenje mobilnih telefona kao "moguće kancerogenih", slično aspartamu.
- IARC nije telo za sigurnost hrane i njihov pregled aspartama nije naučno sveobuhvatan i uveliko se bazira na široko diskreditovanim istraživanjima - izjavila je Frances Hant-Vud, glavni sekretar Međunarodnog udruženja zaslađivača (ISA).
Aspartam godinama pod lupom Aspartam se godinama opsežno proučava. Prošle godine opservacijska studija u Francuskoj među 100.000 odraslih osoba pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine veštačkih zaslađivača, uključujući i aspartam, imaju nešto veći rizik od raka.
Ona je usledila nakon studije Instituta Ramazzini u Italiji početkom 2000-ih, koja je objavila da su neki oblici raka kod miševa i štakora povezani s aspartamom.
Prva studija nije mogla da dokaže da je aspartam uzrokovao povećani rizik od raka, a postavljena su i pitanja o metodologiji druge studije.
Regulatori su odobrili aspartam za globalnu upotrebu nakon što su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića decenijama su branili upotrebu tog sastojka. IARC je rekao da je analizirao 1.300 studija.
Navođenje aspartama kao mogućeg karcinogena ima za cilj da podstakne dodatna istraživanja, rekli su izvori bliski IARC-u, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće zaključke.
Ali, takođe će verovatno ponovno pokrenuti raspravu o ulozi IARC-a, kao i sigurnosti zaslađivača uopšteno.
Prošlog meseca SZO je objavila smernice, savetujući potrošače da ne koriste zaslađivače koji nisu šećer za kontrolu telesne težine.
Smernice su izazvale buru u prehrambenoj industriji, koja tvrdi da zaslađivači mogu da budu od pomoći potrošačima koji žele da smanje količinu šećera u svojoj ishrani.