Glas Javnosti

СВЕТСКО А НАШЕ! Ово је најскупља биљка на свету, а по први пут је у Србији откривена на Фрушкој гори! Ево како се зове и чему служи

Zdravlje
Autor: alo.rs/Foto:Pixabay

На западном делу војвођанске планине Фрушке горе по први пут су пронађени шафрани, и то више хиљада јединки, саопштио је данас Национални парк Фрушка гора.

- У питању је шумски шафран ‘Цроцус томмасинианус’. Иако су пронађени на само једном месту, популација броји више хиљада јединки и тренутно су у завршној фази цветања - наведено је у саопштењу за јавност.Додаје се да се, иако је Фрушка гора ботанички добро истражена, до сада сматрало да на њој шафрани не расту, односно нико их од сада није нашао.

Шафран је ранопролећна биљка које се углавном може срести на вишим планинама у рано пролеће, често и на местима где се снег још није отопио.У свету је шафран најпознатији по зачину који се прави од прашника. Шафран је у свету познат као најскупљи зачин. Ароматичан, лековит, посебан - за само килограм овог зачина потребно је 200.000 цветова, а продаје се по цени од 1.500 долара. Шафрана има у разним бојама али зачински је обично јаркожут или наранџаст.

Са другог краја Србије стиже прича о професору из Неготина који на породичном имању у селу Тамнич са својом породицом гаји прелепи шафран. Каже, то је тежак посао јер се све ради искључиво ручно и природно и ништа се не прска јер је реч не само о зачинској него и лековитој биљци која помаже код многих тегоба, укључујући и депресију.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR