Glas Javnosti

SVE POPULARNIJI UREĐAJ: Da li je dobro svaki dan jesti hranu pripremljenu u fritezi bez ulja?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Pripremanje hrane u fritezi na vazduhu, poznatoj kao "air fryer" stvara lepu, hrskavu koricu, ali da li svakodnevno jedenje ovako pripremane hrane nosi iste zdravstvene rizike kao i jedenje hrane pržene u dubokom ulju?

Ovakve friteze su danas veoma popularne i zapravo su dobra vest za vaše zdravlje. One ne rade na isti način kao obične friteze. U ovim vrstama friteza hrana se obrađuje kruženjem vrućeg vazduha oko nje, što znači da se hrana ne dovodi u direktan kontakt sa toplotom.

Ovakav način pripremanje hrane može pomoći u očuvanju hranljivih materija, a korišćenje ove vrste friteze može da ima zdravstvene dobrobiti, jer hrana nije pržena u dubokom ulju.


Do sada nema dovoljno istraživanja o rizicima svakodnevne konzumacije hrane pripremane u ovakvim fritezama, ali svakodnevno jedenje hrane pržene u dubokom ulju ima mnogo potencijalnih rizika po naše zdravlje zbog velikih količina ulja koje sadrži.

Pripremanje hrane pomoću vrućeg vazduha može pomoći u smanjenju broja heterocikličnih amina.

A ako ste veliki ljubitelj pomfrita i pilećih krilca, ovakva friteza je odličan način da smanjite višak masti i kalorija i uspete da održite željenu težinu.

Postoje mnoge zdravstvene prednosti upotrebe ovakvih friteza, ali se mogu pretvoriti u nezdrav alat ako ih ne očistite pravilno nakon svake upotrebe ili ako ih koristite za pripremu gotove hrane.

Sve se svodi na to šta pripremate u fritezi na vazduh, koje druge sastojke dodajete i koliko dugo obrađujete hranu.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR